czwartek, 20 listopada 2014

Pasta z suszonego bobu

U pewnej pani na ryneczku zakupiłam suszony bób i pomysł na pastę zrodził się po drodze do domu.
Pasta jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo zdrowa.
Na porannej kanapce sprawdzi się znakomicie.


                  Składniki:
  • 1 szklanka suszonego bobu
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 strączek zielonego marynowanego chili
  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • kminek mielony do smaku
Ziarna bobu dzień wcześniej namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
Rano ugotowałam je do miękkości ok. 10-15 minut.
Do misy blendera włożyłam  ugotowany bób razem ze skórką, obrany czosnek, zieloną papryczkę chili oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystko zmiksowałam i teraz po łyżce dodawałam oliwę aby pasta nie była za sucha ani za mokra, wyszło mi 10 łyżek oliwy.
Na sam koniec dodałam sok z cytryny i odrobinę kminku, wymieszałam.
Tak samo dobra jest mocno schłodzona jak i w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. Wygląda wspaniale. Jestem pewna, że i tak o niebo lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, cieszę sie że smakowało.Pewnie że możesz dodać czosnek ale będzie jeszcze ostrzej ha ha.Pyszne śniadanie będzie w pracy.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger