Kiełbasa pyszna i polecam zrobić.
Kiełbasę robiłam w szynkowarze, dzięki temu jest wilgotna a nie przesuszona i bardzo aromatyczna.
Polecam serdecznie.
Domowa kiełbasa z szynkowaru.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 łyżeczka peklosoli
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka żelatyny
- Mięso łopatki drobno posiekałam i wymieszałam z przyprawami czyli, peklosól, sól, papryki, oregano oraz żelatyną.
- Mieszałam tak długo aż mięso zaczęło się lekko kleić.
- Włożyłam wtedy mięso do woreczka foliowego umieszczonego w komorze szynkowaru , docisnęłam, zamknęłam pokrywkę.
- Szynkowar wstawiłam do garnka z zimną wodą i podgrzewałam aż temperatura wody osiągnęła 80 C.
- Parzyłam tak kiełbasę przez 1,5 - 2 godziny aż temperatura mięsa w środku osiągnęła 75 C.
- Potem wyjęłam szynkowar z wody i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
- Na noc wstawiłam do lodówki a rano wyjęłam mięso z pyszną galaretką.
Przepis własny.
6 komentarze
W czerwcu kupiłam szynkowar... Tak jak pisałaś ten zakup okazał się strzałem w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuńTeraz już nie kupuję żadnych wędlin. Robię szynkę , mielonkę w tym naczyniu.
Dodatkowo marynuję szynki i robimy kiełbasy białe i wędzone.
Wypróbuję twój przepis na kiełbasę.
Pozdrawiam:)
Jak się ciesze Łucjo że Cię namówiłam. Kiełbaski wychodzą pyszne.Pozdrawiam.
UsuńDomowa wędlina jest najlepsza. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, będzie smakować.
UsuńWitamy serdecznie wlascicielke tych wspanialosci ,Na pewno skorzystamy z prepisu z szynkowara akurat kupilam 3 kg .dzieki ze znalazlam tak wspaniale przepisy Irena Maj
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i proszę korzystać z przepisów, po to je tworzę. Pozdrawiam. Pochwal się Ireno efektem, przyślij zdjęcie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.