Dziś przedstawiam Wam naszą wariację na temat placków ziemniaczanych.
Będzie pysznie i aromatycznie.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 mała cebulka
- 1 jajo
- serek kremowy Arla Apetina pesto i rukola - 125 g
- pasta sambol oelek ostra
- garść suszonych pomidorków koktajlowych
- garść świeżych pomidorków koktajlowych kolorowych
- foremki silikonowe w kształcie kwiatków
- sałata masłowa do dekoracji
Na początek obrałam marchew i ziemniaki, po czym starłam je na tarce o średnich oczkach.
Dodałam także startą cebulę, potem sól i jajo.
Wszystko wymieszałam i po łyżce dodawałam mąkę łącząc ją z masą ziemniaczano-marchewkową.
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na nim foremki bez dna w kształcie kwiatków i do każdej nałożyłam masę ziemniaczaną.
Piekłam placki 30 minut w 180 C, po 20 minutach przekręciłam placki górą do dołu, placki muszą być dobrze rumiane na górze, w razie potrzeby pieczcie dłużej.
Na talerzu ułożyłam sałatę a na niej kwiatek z placka, posmarowałam go serkiem kremowym, posypałam suszonymi pomidorkami i zrobiłam kropki z ostrej pasty paprykowej.
Przykryłam drugim plackiem i od nowa powtórzyłam smarowanie.
Na jeden torcik zużyłam trzy placki-kwiatki.
Torcik obsypałam kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny.
UsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńZ resztą u Ciebie nie ma oklepanych pomysłów.
Pozdrawiam:)
Dziękuje Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.