sobota, 1 listopada 2014

Mac'n'cheese czyli zapiekany makaron z serem według Jamiego Olivera

Jeszcze tylko dwa przystanki i Formuła 1 dobiegnie końca.
Dziś dotarliśmy wspólnie z Darią na Grand Prix USA.
Jak kuchnia amerykańska to hamburgery, frytki i cała masa niezdrowych potraw ale.....tutaj zaproponuję Wam zapiekankę według pomysłu Jamiego Olivera nie do końca tak niezdrową.
Mnóstwo pysznego skarmelizowanego czosnku nadaje potrawie zdrowotności a pyszny ser dopełnia smaku.
Makaron tak podany króluje w każdej kuchni USA, polecam.
Do potrawy używany jest makaron macaroni czyli makaron w kształcie małych kolanek.

                    Składniki: ( 4-6 porcji )
  • 25 g masła
  • 1,5 czubatej łyżki mąki pszennej
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 3 świeże liście laurowe lub 1 suszony
  • 500 ml mleka
  • 300 g makaronu macaroni
  • 4 pomidory - ja dodałam 400 ml passaty aromatyzowanej bazylią
  • 80 g świeżo startego cheddara
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 2-3 łyżki listków tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
                  Chrupiąca posypka:
  • oliwa z oliwek 
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki listków tymianku

Masło rozpuściłam na patelni na małym ogniu, dodałam mąkę i zasmażyłam ją zwiększając ogień do konsystencji pasty.
Wcześniej obrałam czosnek i pokroiłam go w plasterki.
Do zasmażki włożyłam pokrojony czosnek i smażyłam aż zrobił się złocisty.
Teraz powoli aby nie powstały grudki wlałam na patelnię mleko.
Ciągle mieszając zagotowałam mleko, dodałam świeże listki laurowe i gotowałam aż powstał gęsty sos.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Do sosu mlecznego dodałam makaron, passatę, tymianek oraz  starte sery.
Doprawiłam sosem worcestershire, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wymieszałam wszystko i przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Zapiekałam makaron przez  30 minut w temperaturze 220 C aż był złocisty i chrupiący z wierzchu.
W czasie jak makaron się zapiekał przygotowałam chrupiąca posypkę.
Do garnka wsypałam bułkę tartą, wlałam oliwy tyle aby powstała kruszonka, dodałam listki tymianku i smażyłam na złoty kolor.
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypałam ją kruszonką. 

Smacznego.
Przepis Jamiego Olivera znalazłam tutaj [ klik ]
Wspólne gotowanie z Formułą - USA

6 komentarze

  1. Nie lubię czosnku i chyba nigdy się do niego nie przekonam. Zawsze boli mnie po nim brzuch. Uwielbiam za to makaron,ser i wszystkie pozostałe warzywa, więc z pewnością spróbuję. Nie wiem tylko co na to moi domownicy, którzy "doceniają" wyłącznie mięso..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez czosnku to nie będzie już to, typowo czosnkowego smaku w zapiekance nie wyczuwa się, czosnek jest kremowy i słodki.
      Jeśli jednak chcesz bez czosnku to próbuj, napisz jak wyszło.

      Usuń
  2. Już lubię tę zapiekankę. Uwielbiam makaron, czosnek, pomidory...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa wersja, dziękuję, że ją dodałaś do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger