Szybko i łatwo się je robi.
Na wierzch użyjcie swoich ulubionych dodatków, ja użyłam nerkowców i "pijanych" wiśni z nalewki.
Przepis na ciasteczka od Pyzy - trochę zmieniłam.
Składniki: ( ok. 50 ciasteczek )
- 200 g maki pszennej krupczatki T 500
- 300 g mąki pszennej T 650
- 20 g mąki dyniowej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki miałkiej soli
- 50 g melasy z cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- garść solonych nerkowców
- 1/2 szklanki wiśni z nalewki
Do miski wsypałam wszystkie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz zimne pokrojone na kawałki masło.
Posiekałam masło z mąką nożem tworząc kruszonkę, a potem dodałam żółtka, śmietanę oraz melasę i szybko zagniotłam ciasto.
Owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjęłam ciasto z lodówki, przegniotłam i urywając małe kawałki ciasta zrobiłam z nich kulki.
Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie.
Tak ułożyłam dwie blaszki.
Teraz wzięłam tłuczek do mięsa i maczając go w mące przyciskałam każdą kulkę tworząc wzór.
Na wierzch każdego ciastka wcisnęłam orzechy bądź wiśnie.
Piekłam ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 200 C góra/dół przez 12-15 minut.
Smacznego.
Przepis Pyza.
8 komentarze
cudne te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne, polecam.
Usuńmmm już świątecznie, super
OdpowiedzUsuńNo jeszcze nie całkiem ale już blisko.
UsuńRobię kruche ale takie bez dodatków:)))Twoje wyglądają bardzo apetycznie,może i ja wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj Reniu. Pozdrawiam.
UsuńZabawne ciasteczka z wyłupiastymi oczkami. :) Co to jest mąka dyniowa? Zmielone pestki dyni, czy suszony, mielony miąższ?
OdpowiedzUsuńMąkę dyniową kupiłam w Bogutun Młynie natomiast jest to mąka w wysuszonych pestek dyni.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.