Do krokietów pyszny sos i danie gotowe.
Polecam serdecznie.
Składniki:
Krokiety:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej - [ klik ]
- 4 szklanki ugotowanych zmielonych grzybów suszonych
- 2 jaja
- 1 cebula
- 2 łyżki cebuli granulowanej w proszku
- 2 łyżki bułki tartej ze złocistym lnem mielonym
- 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki błonnika jabłkowego - Skworcu
- bułka tarta do panierowania
- 500 ml wywaru z gotowania grzybów
- gałązka rozmarynu
- pieprz
- chili
Zmieliłam także cebulę.
Do zmielonych grzybów dodałam ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, dodałam również błonnik, sól, pieprz chili do smaku oraz skrobię kukurydzianą, wymieszałam.
Jeśli masa jest rzadka tak jak moja dodałam bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym.
Z masy formowałam nieduże krokiety i panierowałam je w bułce tartej a potem smażyłam na oleju rzepakowym ze wszystkich stron aż się zrumieniły.
Bulion grzybowy wlałam do garnuszka z grubym dnem, włożyłam gałązkę rozmarynu i gotowałam do momentu aż masa odparowała i sos zrobił się gęsty - ok. 30 minut.
Doprawiłam sos do smaku pieprzem i chili.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
hm z tego co wiem to w krokiecie powinien być naleśnik? jakaś nowa wersja?
OdpowiedzUsuńJustyno tak jak mamy kawior z bakłażana w którym nie ma kawioru bo kawior to ikra ryb tak i mamy krokiety bez naleśników.
UsuńChciałam bardziej podkreślić ich kształt, ot po prostu.
wyglądają mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do obserwacji z rewanżem :)
http://inszaworld.blogspot.com/
Dziękuję, zajrzę i popatrzę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.