Makaron fusili al torcho to takie długie sprężyny, chłonie sos i idealnie tutaj pasuje.
Zapraszam serdecznie.
Składniki: ( 4 porcje )
- 200 g mięsa od szynki
- olej sojowy do smażenia mięsa
- 1 czerwona cebula
- długa duża papryka czerwona
- 5 pieczarek
- oliwa do smażenia warzyw
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 250 g makaronu fusili al torchio
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Cebulę pokroiłam w kostkę, paprykę również pokroiłam w kostkę tak samo jak i pieczarki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam najpierw 2-3 minuty cebulę a potem dodałam paprykę i pieczarki, smażyłam jakieś 4-5 minut.
Na patelnię teraz wlałam bulion i pod przykryciem dusiłam jeszcze 5 minut.
Mąkę wymieszałam w odrobinie wody i wlałam do warzyw, zagotowałam ciągle mieszając.
Doprawiłam do smaku solą i paprykami w proszku.
Na drugiej patelni rozgrzałam olej sojowy i podsmażyłam na nim plastry mięsa z obu stron po 4 minuty z każdej.
Po usmażeniu mięso musi 10 minut odpoczywać.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Jak mięso odpoczęło pokroiłam je na skośne paski i podałam z makaronem i curry warzywnym.
Smacznego.
Przepis własny.
5 komentarze
Kolejny pomysł na szybki obiad.
OdpowiedzUsuńI pyszny.Jak się pracuje w systemie dwuzmianowym trzeba tak komponować posiłki aby było szybko i sprawnie.
UsuńDzięki.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chętnie bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.