niedziela, 30 listopada 2014

Curry paprykowo-pieczarkowe z fusili al torchio

Będzie smakowicie ? no jasne, świeże i zdrowe warzywa użyte do dania w pysznym sosie.
Makaron fusili al torcho to takie długie sprężyny, chłonie sos i idealnie tutaj pasuje.
Zapraszam serdecznie.

                      Składniki: ( 4 porcje )
  • 200 g mięsa od szynki
  • olej sojowy do smażenia mięsa
  • 1 czerwona cebula
  • długa duża papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • oliwa do smażenia  warzyw
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 250 g makaronu fusili al torchio
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry około 1 centymetrowe i natarłam obiema paprykami w proszku oraz solą i odstawiłam na 15 minut.
Cebulę pokroiłam w kostkę, paprykę również pokroiłam w kostkę tak samo jak i pieczarki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam najpierw 2-3 minuty cebulę a potem dodałam paprykę i pieczarki, smażyłam jakieś 4-5 minut.
Na patelnię teraz wlałam bulion i pod przykryciem dusiłam jeszcze 5 minut.
Mąkę wymieszałam w odrobinie wody i wlałam do warzyw, zagotowałam ciągle mieszając.
Doprawiłam do smaku solą i paprykami w proszku.
Na drugiej patelni rozgrzałam olej sojowy i podsmażyłam na nim plastry mięsa z obu stron po 4 minuty z każdej.

Po usmażeniu mięso musi 10 minut odpoczywać.
 Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Jak mięso odpoczęło pokroiłam je na skośne paski i podałam z makaronem i curry warzywnym.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger