Ciasto jest puszyste i ma specyficzny smak dzięki mące gryczanej, bardzo smakowite z dodatkiem budyniu czekoladowego bo taki akurat miałam.
Zapraszam gorąco na ciasto.
Składniki: ( forma 30 x 30 )
Ciasto ucierane:
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 4 jaja
- 250 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml mleka
- 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
- 50 g cukru
- 400 ml mleka
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 300 g wiśni mrożonych
- 300 g czereśni mrożonych
- przyprawa do dań słodkich - młynek Kamis
Z całego mleka odlałam 1/2 szklanki a pozostałe mleko zagotowałam z cukrem.
Proszek budyniowy wymieszałam z 1/2 szklanki mleka i wlałam do gotującego mleka.
Mieszając doprowadziłam do wrzenia, odstawiłam do przestygnięcia.
Składniki na kruszonkę wymieszałam ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
Owoce rozmroziłam na sicie aby sok odpłynął.
Miękkie masło zmiksowałam z cukrem na biały puch potem dodawałam po kolei po 1 jajku.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Teraz miksując na mniejszych obrotach dodawałam na przemian mąkę i mleko.
Mieszałam do połączenia składników.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką gryczaną.
Ciasto wylałam do formy, ułożyłam na nim owoce, wyłożyłam budyń robiąc kleksy a na koniec posypałam kruszonką.
Na samym wierzchu posypałam ciasto przyprawą do dań słodkich Kamis.
Piekłam ciasto 45 minut w temperaturze 175 C lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Przepis z bloga Domowe Wypieki.pl [ klik ]
6 komentarze
ale obłędnie wygląda !!!!
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com - zapraszam !
Dziękuję, jest obłędnie smaczne.
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJa lubię mąkę gryczaną, więc takie ciasto zjadłabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńI na pewno by Ci smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.