Polecam serdecznie bo one i zdrowe i pyszne, zlepicie je sobie ulubionym dżemem i będzie super.
Zapraszam.
Składniki:
- 160 g mąki żytniej jasnej T 720
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 jajo
- ulubiona konfitura - u mnie dżem z zielonych orzechów [ klik ]
Na blat wysypałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodałam kawałeczki masła, wszystko szybko posiekałam nożem na kruszonkę.
Dodałam teraz jajo i szybko zagniotłam zwarte ciasto.
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem.
Z ciasta robiłam małe kulki, takie jak orzech włoski i układałam je luźno na blaszce.
Każdą kulkę przycisnęłam widelcem tworząc wzorek.
Piekłam ciasteczka w 190 C przez 15 minut aż nabrały złotego koloru.
Chłodne ciasteczka przekładałam dżemem z zielonych orzechów.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
15 komentarze
Wyglądają baaardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńTak tez smakują Eleno.
UsuńTakie ciasteczka z chęcią bym schrupał :) Kiedy można się pojawić na degustację? :)
OdpowiedzUsuńZawsze możesz , polecam jednak upiec.
Usuńwyglądają bardzo smacznie, poproszę kilka do kawy:)
OdpowiedzUsuńJustyno proszę sie częstować.
Usuńprezentują się uroczo!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWidząc je ślinka mi pociekła...Tak pysznie wyglądają...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńI są pyszne Czereśnio, polecam.
UsuńPrześliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńI smakowite, polecam.
UsuńWygladaja przepysznie! Jestem bardzo ciekawa tej maki zytniej.
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie wypróbować bo inaczej nie przekażę Ci smaku.Viol.
Usuńna facebooku jako Viol Etta
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.