środa, 26 listopada 2014

Chleb żytnio - orkiszowy z automatu

Bardzo dawno już nie podawałam przepisu na bochny chleba wprost z automatu a jeśli pracujemy długo jest to znakomitym rozwiązaniem. Ustawiam automat i po powrocie do domu mam pyszny, ciepły i z chrupiącą skórką bochen ulubionego chleba.
Zapraszam serdecznie.
Domowy chleb z automatu.

Składniki:
  • 320 ml wody letniej
  • 2 i 1/2 łyżki oleju
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 220 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 130 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie chleba:
  • Do misy wypiekacza wkładałam po kolei składniki tak jak wymienione są na górze.
  • Włączyłam program na wypiekanie chleba razowego - u mnie jest to program 3, mam wypiekacz Moulinex.
  • Włączyłam bochen na 900 g i chrupiącą skórkę.
  • Po około 3 godzinach chleb gotowy.
  • Studziłam go na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Chleb dodaje do Akcji Wisły "Na zakwasie i na drożdżach" której gospodarzem w listopadzie jest Marcin z bloga Grahamka, weka i kajzerka.

6 komentarze

  1. Hej, a nie można zrobić tego chlebka w piekarniku? Nie mam automatu chociaż myślałem o zakupie w LIDL.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można tylko musisz go pilnować czyli zarobisz ciasto, odstawisz do wyrośnięcia, potem przełożysz do formy i znowu wyrasta do wysokości foremki.
      Pieczesz w 200 C przez ok. godzinę.
      Koniecznie dokonaj zakupu automatu, te z Lidla były ok.

      Usuń
  2. Cześć! Dziś rano upiekliśmy chleb z tego przepisu i muszę powiedzieć, że wyszedł FANTASTYCZNY!!! Bardzo dziękuję za inspirację! :-) To mój drugi chlebek upieczony w automacie z Lidla, pierwszy wyszedł średni - na podstawie przepisu z dołączonej książeczki. Ale już ten - REWELACJA!:-) Upiekę jeszcze kilka dla rodzinki i znajomych ;-) a potem spróbuję innego przepisu :D Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Część, a ja nie mogę rozgryźć mojego automatu do pieczenia chleba first Austria. Nie wiem jak ustawić stopień przypieczenia. Wszystkie oznaczenia są bardzo dziwne. Zrobiłam sama zakwas i mój pierwszy chleb żytni na zakwasie w automacie wyszedł jak gniot. Może ktoś posiada taki automat i podpowie mi jak go obsługiwać. Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie chleba na zakwasie w automacie nie ma racji bytu, chyba że będziesz pilnować i wystawisz chleb po wyrobieniu do wyrastania a potem ponownie po wyrośnięciu do automatu ale to dużo zachodu.
      Chleb na zakwasie potrzebuje dużo więcej czasu niż wypiekacz może dać. Te programy maja w sumie 2-3 godziny a to na zakwasowiec za mało.
      Proponuję albo dodać jeszcze drożdży i wtedy automat albo wyrabiać w automacie a wyrastanie i pieczenie na zewnątrz a potem w piekarniku. Jak obsługiwać Twój automat, niestety nie pomogę.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger