Zapraszam serdecznie.
Domowy chleb z automatu.
Składniki:
- 320 ml wody letniej
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 220 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 130 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki żytniej razowej T 2000
- 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Przygotowanie chleba:
- Do misy wypiekacza wkładałam po kolei składniki tak jak wymienione są na górze.
- Włączyłam program na wypiekanie chleba razowego - u mnie jest to program 3, mam wypiekacz Moulinex.
- Włączyłam bochen na 900 g i chrupiącą skórkę.
- Po około 3 godzinach chleb gotowy.
- Studziłam go na kratce.
Przepis własny.
Chleb dodaje do Akcji Wisły "Na zakwasie i na drożdżach" której gospodarzem w listopadzie jest Marcin z bloga Grahamka, weka i kajzerka.
6 komentarze
Hej, a nie można zrobić tego chlebka w piekarniku? Nie mam automatu chociaż myślałem o zakupie w LIDL.
OdpowiedzUsuńPewnie że można tylko musisz go pilnować czyli zarobisz ciasto, odstawisz do wyrośnięcia, potem przełożysz do formy i znowu wyrasta do wysokości foremki.
UsuńPieczesz w 200 C przez ok. godzinę.
Koniecznie dokonaj zakupu automatu, te z Lidla były ok.
Cześć! Dziś rano upiekliśmy chleb z tego przepisu i muszę powiedzieć, że wyszedł FANTASTYCZNY!!! Bardzo dziękuję za inspirację! :-) To mój drugi chlebek upieczony w automacie z Lidla, pierwszy wyszedł średni - na podstawie przepisu z dołączonej książeczki. Ale już ten - REWELACJA!:-) Upiekę jeszcze kilka dla rodzinki i znajomych ;-) a potem spróbuję innego przepisu :D Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńCieszę się Asiu że Ci smakował, pozdrawiam.
UsuńCzęść, a ja nie mogę rozgryźć mojego automatu do pieczenia chleba first Austria. Nie wiem jak ustawić stopień przypieczenia. Wszystkie oznaczenia są bardzo dziwne. Zrobiłam sama zakwas i mój pierwszy chleb żytni na zakwasie w automacie wyszedł jak gniot. Może ktoś posiada taki automat i podpowie mi jak go obsługiwać. Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńPieczenie chleba na zakwasie w automacie nie ma racji bytu, chyba że będziesz pilnować i wystawisz chleb po wyrobieniu do wyrastania a potem ponownie po wyrośnięciu do automatu ale to dużo zachodu.
UsuńChleb na zakwasie potrzebuje dużo więcej czasu niż wypiekacz może dać. Te programy maja w sumie 2-3 godziny a to na zakwasowiec za mało.
Proponuję albo dodać jeszcze drożdży i wtedy automat albo wyrabiać w automacie a wyrastanie i pieczenie na zewnątrz a potem w piekarniku. Jak obsługiwać Twój automat, niestety nie pomogę.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.