W tej gazecie właśnie znalazłam przepis Dany na mój dzisiejszy chleb.
Pyszny, puszysty, doskonały, superszybki, zresztą Dana złych chlebów nie poleca.
Zapraszam do pieczenia.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej - miałam T 650
- 1/2 szklanki mąki żytniej T 720
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- czubata łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki oleju
- ok. 1 szklanki letniej wody
Mąki wsypałam do miski, wymieszałam z drożdżami, dodałam sól oraz miód i jeszcze raz wymieszałam.
Do mąki wlałam ok. szklanki letniej wody, wyrobiłam ciasto.
Potem do ciasta dodałam olej i ponownie wyrobiłam.
Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiałam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. godziny.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyłam na posypany mąką blat i zrobiłam z niego okrągły bochenek.
Utworzony bochenek włożyłam do wysypanego mąką koszyka do ponownego wyrastania - możecie użyć miski.
Jak bochen wyrósł przełożyłam go na blachę wysypaną semoliną - może być mąka krupczatka - i ponacinałam nożem.
Piekłam chleb w 220 C przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i dopiekałam jeszcze przez 20 minut.
Chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis od Dana z Leśny Zakątek [ klik ]
Przepis dodaję do Akcji Wisły " Na zakwasie i na drożdżach" która w listopadzie prowadzi Marcin z bloga Grahamka, weka, kajzerka.
6 komentarze
Wygląda lepiej niż chleb ze sklepowej półki :-) Musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam jest pyszny.
UsuńI kolejny wypiek Na zakwasie i na drożdżach. Wyjatkowo pięknie Ci wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje , Marcin.
Usuńi do tego świeże masełko mmmm :)
OdpowiedzUsuńZ masełkiem będzie super.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.