czwartek, 30 października 2014

Złocista zupa warzywna z soczewicą

Propozycja na dziś, pyszna zupa z soczewicą.
Dostarczy nam sporo białka i mikroelementów.
Polecam na jesienne chłody.
Złocista zupa warzywna z soczewicą.

Składniki:
  • 100 g soczewicy zielonej
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 450 ml wody
  • 400 ml przecieru pomidorowego [ klik ]
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 marchew pokrojona w półplasterki
  • 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki drobno posiekana
Przygotowanie zupy:
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej wcześniej posiekane czosnek i cebulę a także pokrojoną w cieniutkie półplasterki marchewkę.
  • Smażyłam jakieś 3-4 minuty a potem dodałam drobno posiekaną kapustę włoską i jeszcze kilka minut smażyłam.
  • Teraz dodałam przecier pomidorowy, tymianek i listek laurowy, bulion i zagotowałam, pod przykryciem gotowałam 20 minut.
  • W czasie jak zupa się gotowała zagotowałam w garnku wodę z listkiem laurowym i włożyłam do niej soczewicę, gotowałam do miękkości.
  • Potem soczewicę odcedziłam.
  • Jak warzywa były miękkie utłukłam je przy pomocy tłuczka do ziemniaków, nie całkiem na papkę ale aby były wyczuwalne grudki warzyw.
  • Dodałam wówczas odcedzoną soczewicę i posiekaną natkę.
  • Zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.
Inspiracja z książki "Zupy" Carole Clements

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger