Dostarczy nam sporo białka i mikroelementów.
Polecam na jesienne chłody.
Złocista zupa warzywna z soczewicą.
Składniki:
Inspiracja z książki "Zupy" Carole Clements
- 100 g soczewicy zielonej
- 100 g soczewicy czerwonej
- 450 ml wody
- 400 ml przecieru pomidorowego [ klik ]
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 marchew pokrojona w półplasterki
- 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1000 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki drobno posiekana
Przygotowanie zupy:
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej wcześniej posiekane czosnek i cebulę a także pokrojoną w cieniutkie półplasterki marchewkę.
- Smażyłam jakieś 3-4 minuty a potem dodałam drobno posiekaną kapustę włoską i jeszcze kilka minut smażyłam.
- Teraz dodałam przecier pomidorowy, tymianek i listek laurowy, bulion i zagotowałam, pod przykryciem gotowałam 20 minut.
- W czasie jak zupa się gotowała zagotowałam w garnku wodę z listkiem laurowym i włożyłam do niej soczewicę, gotowałam do miękkości.
- Potem soczewicę odcedziłam.
- Jak warzywa były miękkie utłukłam je przy pomocy tłuczka do ziemniaków, nie całkiem na papkę ale aby były wyczuwalne grudki warzyw.
- Dodałam wówczas odcedzoną soczewicę i posiekaną natkę.
- Zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Inspiracja z książki "Zupy" Carole Clements
6 komentarze
bardzo lubię takie zupy z soczewicą:)
OdpowiedzUsuńW takim razie jest nas więcej, my też lubimy.
UsuńPyszna zupka. Takie lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńJa tez Marzenko, spróbuj bo pyszna.
UsuńKocham soczewicę ! Musi być pyszna ta zupka :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna i zdrowa dzięki soczewicy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.