Z wywiadów taki wniosek wysnułam.
My żeberka lubimy bardzo i dziś pomysł na żeberka po tajsku, zapraszam wszystkich wielbicieli.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżka przyprawy tajskiej [ klik ]
- 1/2 pomarańczy
- 2,5 centymetra korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana szalotka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy tajskiej dodatkowo
Posypałam je przyprawą tajską i zawinęłam w folię spożywczą, wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie żeberka wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Ułożyłam mięso na brytfannie, przykryłam folią aluminiową i piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.
W czasie jak mięso się piekło z cytryny i pomarańczy wyjęłam pestki
i zmiksowałam je razem z czosnkiem, cebulą, imbirem, sosem sojowym, winem ryżowym, przyprawą tajską , miodem i olejem sezamowym na gładką masę.
Po 30 minutach pieczenia żeberka wyjęłam, zlałam cały tłuszcz i posmarowałam zmiksowaną masą.
Przemieszałam żeberka tak aby całe pokryte były masą.
Ponownie wstawiłam mięso do piekarnika i piekłam jeszcze 40 minut w temperaturze 200 C od czasu do czasu przewracałam je i podlewałam wodą.
Piekłam aż ładnie się zrumieniły.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej
6 komentarze
muszą nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Smakowały wyśmienicie.
UsuńPyszne!!!! I podane na genialnych talerzach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas.
Dziękuję.
Usuńświetny przepis! takie żeberka muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.