Zachęcam do eksperymentowania bo w rezultacie coś pysznego wjedzie na Wasze talerze tak jak na moje.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała cukinia
- sól
- pieprz
- 125 g mozzarelli
- 3/4 szklanki startego sera koziego długodojrzewającego
- 140 g sera Mekdamer w plastrach
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła świeżego
- 1 łyżka oliwy truflowej
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w plasterki.
Ser mozzarella również pokroiłam w plasterki.
Teraz w blaszce do zapiekania posmarowałam dno masłem klarowanym.
Na maśle ułożyłam plastry ziemniaków i plastry cukinii, posoliłam, posypałam pieprzem i ułożyłam plastry mozzarelli.
Potem czynność wykonałam powtórnie czyli ziemniaki, cukinia, sól, pieprz i teraz ułożyłam plastry Mekdamera.
Jeszcze raz tak samo czyli ziemniaki, cukinia, sól, pieprz i teraz na wierzch poukładałam wiórki masła
świeżego i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiekałam 30 minut pod przykryciem po czym wyjęłam naczynie, posypałam zapiekankę serem kozim i ponownie wstawiłam do piekarnika na 15 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu skropiłam oliwą truflową.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Pyszna i treściwa
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale ....
Dziękuje Ewo, smakuje wybornie i polecam serdecznie.
UsuńDodslabym kawalki miesa aby bylo bardziej tresciwe ;)
OdpowiedzUsuńAniu Tobie za mało treściwie a Ewa wyżej pisze że jest ona bardzo treściwa.
UsuńTo pojecie względne, jedni lubią więcej mięska a drudzy bez mięsa. Nam tak w zupełności wystarczy.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.