Przecież możemy sami ją zrobić a ja Wam powiem co w jej skład wchodzi i wystarczy tylko połączyć wszystkie zioła i przyprawy i aromatyczna mieszanka tajska zawsze świeża i gotowa do użycia.
No to do roboty.
Składniki: po 1 łyżeczce każdego
- suszona pokruszona papryczka chili
- kmin rzymski
- oregano suszone
- ostra papryka chili w proszku
- czosnek granulowany
- imbir mielony
- ziarna kolendry
- cynamon
- biały pieprz
- starta skórka cytrynowa
- pieprz kajeński
- 1 gwiazdka anyżu
Przełożyłam je wówczas do moździerza i utłukłam na proszek.
Uwaga, pachnie obłędnie i nie nachylajmy się za mocno nad moździerzem bo grozi salwą kicnięć.
Mieszankę wsypałam do słoiczka i szczelnie zamknęłam.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.
4 komentarze
Dzięki za przepis ! Przyda się na pewno ;)
OdpowiedzUsuńJak ktoś gotuje tajską kuchnie to na pewno.
UsuńUwielbiam tajska kuchnie, muszę wypróbować ta mieszankę.
OdpowiedzUsuńKoniecznie Zuzanno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.