Uwielbiam kiedy nawet bardzo proste sałatki są pięknie podane a dziś mam rewelacyjną salaterkę.
Salaterka przyjechała do mnie z Kolekcji Drewnianej i może służyć jako samodzielny pojemnik na sałatkę czy surówkę a drewniana pokrywka może służyć jako deska do sera albo po prostu jako zamkniecie szklanej misy.
Takie rozwiązanie bardzo mi pasuje.
Więcej o Drewnianej Kolekcji poczytajcie tutaj [ klik ]
Zapraszam na sałatkę.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1/2 bulwy średniego selera
- 1/2 małego brokuła
- pęczek liści botwinki
- 1 łyżka octu sherry
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- cukier
Jogurt wymieszałam z solą i cukrem do smaku, odstawialam.
Kapustę drobno poszatkowałam, skropiłam octem aby nie straciła pięknego koloru a selera po obraniu i umyciu starłam na tarce o grubych oczkach.
Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam w wodzie z solą i cukrem jakieś 5 minut, odcedziłam i pozostawiłam do wystygnięcia.
Orzechy posiekałam i uprażyłam na suchej patelni.
Liście botwiny umyłam i połowę posiekałam a resztę zostawiałam do dekoracji.
Do miski włożyłam kapustę, selera i liście botwiny, zalałam sosem, wymieszałam.
Do salaterki włożyłam sałatkę, poukładałam różyczki brokuła, udekorowałam listkami botwiny i posypałam uprażonymi orzechami.
Sałatkę schłodziłam.
Smacznego.
Przepis własny.
9 komentarze
Dla mnie genialna propozycja! :) Uwielbiam takie smaki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do nas.
Cieszę się że trafiłam w gusta.
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo!
OdpowiedzUsuńKolory na talerzu pobudzają zmysły, witaminy łatwiej sie wchłaniają.
UsuńPrezentuje się znakomicie. Jeszcze nie jadłam tej jesieni czerwonej kapustki - pora nadrobić.
OdpowiedzUsuńKoniecznie czas to nadrobić.
Usuńwygląda bardzo apetycznie!!
OdpowiedzUsuńhttp://www.sauny24.pl/sauny-finskie-tradycyjne-c-5.html
Jemy wszakże oczami.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.