Szef kuchni serwuje przepiórki, małe ptaki ale jakże pyszne, mięso jest delikatne i soczyste o ile go nie przepieczecie.
No to do dzieła.
Składniki: ( 4 porcje )
- 4 przepiórki
- 1 szklanka sypkiej kaszy jęczmiennej
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki rodzynek
- sól
- pieprz
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2-3 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól
- pieprz
Odstawiałam ptaki na ok. 8 godzin.
Kaszę ugotowałam na sypko z solą i pieprzem a także w połowie gotowania wsypałam rodzynki, wymieszałam.
Po ugotowaniu odstawiłam do ostygnięcia.
Jak przepiórki się zamarynowały nadziałam je kaszą z rodzynkami i związałam im nóżki aby farsz nie wyleciał.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam ptaki ze wszystkich stron na złoty kolor a potem przełożyłam je do brytfanki i piekłam wylewając na blachę 150 ml białego wytrawnego wina.
Piekłam przepiórki 20 minut w 210 C.
Po upieczeniu sos z przepiórek wlałam do garnuszka i odparowałam na sos.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.