niedziela, 5 października 2014

Pizza z botwiną, fetą i pesto z natki marchewki

Zdrowa wersja pizzy dla wszystkich miłośników tego placka.
Jeśli nie znajdziecie botwinki można użyć małych buraczków.
Ja kupiłam botwinę na ryneczku.
Pesto z natki marchewki znajdziecie tutaj [ klik ]
Zapraszam na zdrowszą wersję pizzy.

                    Składniki:
             Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej
               Nadzienie:
  • 100 g szynki brandenburskiej
  • 100 g fety
  • 150 g sera gouda - startego
  • 3-4 łyżki pesto z natki marchewki [ klik ]
  • 2-3 buraczki z liśćmi botwinki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam pozostałe składniki w tym posiekaną bazylię i wyrobiłam elastyczne ciasto.
Ciasto włożyłam do naoliwionej miski, przykryłam ściereczką i odstawiałam na 30 minut aby podrosło.
W czasie jak ciasto rosło przygotowałam buraczki.
Obrałam buraczki, botwinę pokroiłam na mniejsze kawałki, buraczki posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim botwinę, na koniec dodając ocet jabłkowy aby buraczki nie straciły pięknego koloru.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Jak ciasto podrosło rozciągnęłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam pesto.
Potem rozłożyłam podsmażone buraki, pokruszyłam fetę a na serze ułożyłam porwaną szynkę brandenburską - można użyć innej długodojrzewającej.
Potem posypałam pizzę startym żółtym serem i zapiekałam 20-25 minut w 200 C.
Podajemy pizzę z ulubionym sosem albo bez, jest pyszna.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do Akcji Wisły " Na zakwasie i na drożdżach"

14 komentarze

  1. ale fajna pizza :) ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miłej,spokojnej niedzieli.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma jak to bogata w składniki pizza. taka jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam takie inne dodatki do pizzy, wygląda pysznie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiej nie jadłam ale u Ciebie wszystko wyjątkowe i bardzo smacznie wyglądające:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale chętnie bym zjadła taki kawałeczek !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe zestawienie składników. Zastanawiam się czy taką pizzę ktoś by zamawiał w mojej pizzerii.
    Pozdrawiam,
    Jacek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jacku, proponuje abyś najpierw sam zrobił i jak poczujesz tą ferie smaków to i Twoi klienci tez by zamawiali, tylko trzeba zareklamować, a jak posmakują to i zamówia jeszcze.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger