Zachęcam do pieczenia, mamy dzięki temu zdrowie na talerzu i kasza jaglana tak nielubiana przez wielu zmieni ich nastawianie do siebie.
Polecam serdecznie.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g boczniaków
- 3 duże cebule
- 480 g białej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 120 g mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- oliwa do smażenia
Cebulę po obraniu posiekałam i również podsmażyłam na oliwie.
Natkę pietruszki posiekałam, fasolę miałam już ugotowaną ale można dodać z puszki, podobnie groszek zielony.
Do miski włożyłam kaszę, grzyby, fasolę, natkę, groszek, cebulę, sól, pieprz i mąkę i wyrobiłam na dość zwarte ciasto, w razie potrzeby dodać mąki albo odrobinę mleka.
Wszystko zależy od wilgotności kaszy.
Foremkę o wymiarach 26 x 12 wyłożyłam papierem do pieczenia i wkładałam masę ugniatając aby pasztet był zwarty.
Piekłam pasztet w 180 C przez 45 minut.
Na pierwsze 30 minut przykryłam formę folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekł, potem folię zdjęłam i dopiekałam kolejne 15 minut.
Smacznego.
Przepis Olga Smile.
10 komentarze
Miłego wieczorku.Pozdrawiam.Same pychotki aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru, dziękuję.
Usuńpysznie się zapowiada:) chciałabym go spróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przepis a nie pożałujesz.
UsuńOooooo!!! Świetny!!! Rewelacyjny :) Uwielbiam boczniaki i kiedyś często gościły w mojej kuchni. Teraz nie mogę ich nigdzie dostać! Ale nabrałam apetytu na te grzyby... Został może kawałek tego pasztetu ? Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńNie zostało Dorotko, niestety ale upiecz sobie taki sam i będzie pysznie.
UsuńWspaniały pasztet!
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńJak sądzisz Dorotko, czy boczniaki można zastąpić pieczarkami?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Oczywiście, będzie pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.