Dla tych co jeszcze nie próbowali zachęcam aby nie zwlekali bo małże są rewelacyjne a duszone w białym winie to już poezja.
Składniki:
- 1,4 kg świeżych małży
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- biała część małego pora
- 1/2 papryki długiej czerwonej
- 1/2 papryczki chili
- 1 marchewka
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 100 g masła
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki zielonego owsa [ klik ]
- 2 łyżki koperku
- sok z cytryny
- sól
- 250 g makaronu serduszka
Szalotkę i czosnek obrałam i posiekałam.
Pora po umyciu pokroiłam w kostkę.
Obie papryki i marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Małże miałam już wyszorowane więc tylko wypłukałam je pod bieżącą wodą.
W dużym garnku rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim pokrojone warzywa.
Jak warzywa lekko zmiękły dodałam do garnka śmietankę i wino oraz masło, rozpuściłam i zagotowałam.
Potem wrzuciłam do garnka małże i gotowałam je pod przykryciem 5-7 minut.
W tym czasie muszle się pootwierają, doprawiłam sokiem z cytryny.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
Makaron włożyłam do garnka z małżami, wymieszałam i dodałam do smaku sól.
Na koniec wsypałam zielony owies i koperek, wymieszałam i na talerze.
Smacznego.
Przepis własny.
8 komentarze
W winie zapowiadają się przepysznie ,wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńMiałam okazje zjeść w Belgi małże ,wiem ze są pyszne ale w winie nie próbowałam
Pozdrawiam
Wypróbuj koniecznie także w winie, są pyszne.
UsuńWykwintna potrawa, pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Dziękuje pięknie.
Usuńnigdy nie jadłam małży, ale tych u ciebie chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by Ci zasmakowały.
Usuńjak z winem to biorę w ciemno :P
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Zapraszam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.