Rozkosz dla zmysłów, polecam.
Składniki: ( 4 porcje )
- 4 duże jabłka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masło posiekałam z mąką i śmietaną na kruszonkę a potem dodałam cukier waniliowy i zagniotłam ciasto.
Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 60 minut do lodówki.
Jabłka obrałam i pokroiłam w cząstki, skropiłam sokiem z limonek.
Na patelni rozgrzałam masło i na rozgrzane włożyłam cząstki jabłek, przekrojoną laskę wanilii, cynamon oraz 2 łyżki cukru trzcinowego.
Mieszając doprowadziłam do wrzenia i smażyłam jakieś 5 minut, przestudziłam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na duży kwadrat, który przekroiłam na 4 mniejsze - wielkością trochę większe niż Wasze foremki.
Ja miałam kokilki, wysmarowałam je masłem i włożyłam do każdej kwadrat ciasta zaginając ciasto na zakładkę.
Do kokilek włożyłam teraz usmażone jabłka i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25-30 minut lub do zrumienienia ciasta.
Po upieczeniu posypałam jabłka resztą cukru i skarmelizowałam go palnikiem gazowym ale można również wstawić do piekarnika z opcją grilla i zapiec 5 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
13 komentarze
Musiały być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńO tak były pyszne.
UsuńAle pyszności :-) świetny pomysł na deserek :-)
OdpowiedzUsuńWart wypróbowania.
UsuńWygląda kusząco...ale nie mam cukru trzcinowego...
OdpowiedzUsuńA cóż to za problem, w każdym sklepie jest.
UsuńMniam, wspaniały jesienny deser, pyszności:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Tak był pyszny.
Usuńpoezja smaku:) bardzo pomysłowo podane jabłuszko!
OdpowiedzUsuńSkorzystaj z przepisu,będzie pysznie.
Usuńpyszny deser, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, pysznie i szybko.
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.