Teraz jak bakterie i wirusy szaleją w powietrzu taki czosnek to zbawienie, uodparnia i zapobiega infekcjom a jeśli do tego jest pyszny to jemy Kochani jemy na zdrowie.
Oliwę możecie wykorzystać do sałatek, będzie pysznie.
Aromatyczny czosnek w oliwnej marynacie.
Składniki:
Przepis z MSŻ nr 11/2013
- 1 duża główka czosnku
- 200 ml oliwy extra vergine
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- Obrałam najpierw czosnek na poszczególne ząbki.
- Włożyłam ząbki czosnku do garnka, zalałam oliwą i podgrzewałam aż oliwa się podgrzała ale nie zagotowała.
- Do słoiczka włożyłam ząbki czosnku, uwaga gorące, włożyłam także rozmaryn i wsypałam świeżo utłuczony pieprz i zalałam oliwą.
- Odstawiłam na 2 - 3 dni.
Przepis z MSŻ nr 11/2013
8 komentarze
Koniecznie muszę to zrobić. Czosnek uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBędzie zdrowo i pysznie.
UsuńDopiero dzisiaj odkrylam ten przepis. Musze koniecznie zrobic! Czosnek to fantastyczna jarzynka!
UsuńTak jest, idealna.
UsuńCzosnek w oliwie idealnie nadaje się jako sos do pizzy albo sałatek. Szkoda, że o tym wcześniej nie pomyślałam. Koniecznie muszę do oliwy dodać czosnek. Będę miała zdrowy sos do potraw :)
OdpowiedzUsuńNo tak iwona, czosnek z oliwy jest pyszny i kremowy a oliwa aromatyczna i ma wiele zastosowań. Polecam do zrobienia.
UsuńUwielbiam czosnek, ale nie wpadłam na to, aby wrzucić go do oliwy. Koniecznie muszę zrobić taką oliwę, na pewno będzie niesamowicie smakowała i jaka będzie zdrowa :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, ten przysmak i oliwę także.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.