Możecie wykorzystać swoje ulubione owoce i fajnie by było użyć jogurtu z tymi samymi owocami w kawałkach.
Do osłodzenia ja użyłam cukru trzcinowego ale tutaj pełna dowolność czyli może być cukier biały, stewia czy ksylitol.
Jednak mąka niech pozostanie ta sama, ciasto wyjdzie wilgotne i puszyste.
Zapraszam do pieczenia.
Składniki: ( tortownica kwadratowa 26 x 26 cm )
- 300 g mąki orkiszowej
- 150 g płatków owsianych
- 150 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 500 ml jogurtu śliwkowego z kawałkami owoców
- 3 jaja
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 300 g żółtych śliwek
Śliwki przekroiłam na połówki i wyjęłam pestki.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam przez sito.
Do przesianej mąki dodałam cukier trzcinowy, płatki owsiane i wymieszałam.
Jaja roztrzepałam, połączyłam z jogurtem i olejem.
Wlałam mieszankę do miski z mąką i dokładnie wymieszałam.
Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą i wlałam do niej ciasto.
Śliwki powtykałam w ciasto lekko dociskając.
Piekłam ciasto w 180 C przez 60 -70 minut na koniec sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe.
Patyczek ma być suchy.
Po wystudzeniu zdjęłam obręcz tortownicy i wyjęłam ciasto, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis zaczerpnięty z Deserek TV [ klik ]
7 komentarze
Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZapowiada się bardzo smakowicie:))
OdpowiedzUsuńJest smakowite, zapraszam do pieczenia.
Usuńszybko, prosto, tanio, zdrowo, apetycznie ! czego chcieć więcej ? :)
OdpowiedzUsuńTylko tego aby poczuć ten zapach, piecz Filiżaneczki, piecz.
UsuńKolejny gotowiec.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.