Puszysty , miękki, prosty w przygotowaniu, jedyne co musicie zrobić to wcześniej przygotować zakwas pszenny.
Jak go zrobić znajdziecie tutaj [ klik ].
Jak już zakwas macie to do dzieła, pyszny chlebek za niedługo zagości na Waszym stole ze zdrowym mlekiem ukwaszonym albo jogurtem jak wolicie.
Składniki: ( keksówka ok. 20 cm długości )
Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego
- 150 ml ciepłej wody
- cały zaczyn
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej graham
- 120 g mleka ukwaszonego
- 2 łyżeczki soli
- 100 ml ciepłej wody
- ziarenka czarnuszki i dyni do posypania
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszałam ze sobą w miseczce, przykryłam miskę folią aluminiową i zostawiłam w ciepłym miejscu na 8 godzin - na noc.
Po tym czasie do miski wsypałam mąkę, wlałam mleko ukwaszone, wodę, dodałam sól i cały zaczyn i wyrobiłam jednolite ciasto, zagniatając przez dłuższą chwilę, które potem przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Ciasto wygładziłam i posypałam ziarenkami.
Przykryłam formę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin do wyrastania.
Gdy ciasto urosło do wysokości foremki wstawiałam je do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam przez 35-40 minut.
Patyczek włożony w chleb jest suchy po wyjęciu.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z Smakowity chleb [ klik ]
Chleb dodaje do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach"
6 komentarze
Cudowny. Udał się rewelacyjnie! Kocham domowe pieczywo - smak, zapach...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki :)
Dziękuję dziewczyny, pędzę do Was.
Usuńdomowy chlebek jest najlepszy ! kocham ten smak i zapach !!
OdpowiedzUsuńMy też .
Usuńdomowy chlebek zawsze najlepszy,uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz też mi pachnie chlebem, bezcenne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.