Już niedługo nowe przepisy na nowym sprzęcie, ciekawe czy będą pyszne tak jak na starym wysłużonym?
A dziś boczek rolowany, pieczony na sposób indyjski, lubicie?
Jest aromatyczny i przepyszny w sam raz na kanapki, polecam.
Boczek przygotowałam w garnku rzymskim który polecam natomiast jeśli nie posiadacie można użyć naczynia żaroodpornego.
Boczek na indyjską nutę z garnka rzymskiego.
Składniki:
- 2000 g brzucha wieprzowego ze skórą
- 2 łyżki garam masala [ klik ]
- 2 łyżki estragonu suszonego
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka peklosoli
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą i nasmarowałam płat mięsa bardzo dokładnie.
- Zrolowałam brzuch i związałam sznureczkiem bawełnianym i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
- Na godzinę przed pieczeniem należy roladę wyjąć aby się ogrzała.
- Garnek rzymski moczyłam 20 minut w zimnej wodzie a po tym czasie włożyłam mięso do garnka, przykryłam i wstawiłam do zimnego piekarnika.
- Gdy temperatura osiągnęła 190 C piekłam mięso przez 2 godziny.
- Potem zdjęłam pokrywę, posmarowałam mięso łyżką miodu i podpiekłam je do momentu aż skórka zrobiła się chrupiąca i złocista.
Smacznego.
Przepis własny.
8 komentarze
mmmm... Twoja propozycja boczku jest wspaniała!
OdpowiedzUsuńDziekluję.
Usuńtaki domowy boczek zadowoli nie jednego mezczyzne :)
OdpowiedzUsuńCzemu mężczyznę, ja tez lubię.
Usuńuuu... wygląda to świetnie, aż się człowiek głodny zrobił! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Dawidzie.
UsuńUwielbiam! Oddałabym pół kulinarnego dorobku za dobry boczuś teraz! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.
Cieszę sie że nie tylko mnie smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.