Jeśli nie mam barszczu od pani z ryneczku takiego do zaprawiania wtedy pomocny staje się zakwas żytni.
Jak zrobić zakwas aby był w pogotowiu znajdziecie tutaj [ klik ]
Rozcieńczam go i wlewam do zupy, szybko i smacznie.
Zapraszam na zdrowy obiad.
Biały barszcz z kiełbasą.
Składniki:
Przepis własny.
Składniki:
- 2 - 3 białe kiełbaski
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarnka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- młynek ostry Kamis - przyprawa
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki wody do zakwasu
- ok. 1500 ml wody
Przygotowanie zupy:
- Białe kiełbaski włożyłam do garnka z zimną wodą i parzyłam je ok. 15 minut, po czym wyjęłam je i pokroiłam w skośne plasterki.
- Do wody po parzeniu kiełbasy dodałam ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku, obraną ale w całości cebulę oraz sol i pieprz.
- Zagotowałam i gotowałam jeszcze aż zmiękły marchewki.
- Potem pokroiłam je na plasterki.
- Do wywaru zaś włożyłam plastry kiełbasy oraz rozrobiony z wodą zakwas żytni.
- Zakwasu należy dodać tyle aby barszcz miał odpowiednią gęstość i kwaśność.
- Jeszcze raz zagotowałam barszcz i dodałam majeranek rozcierając go w dłoniach aby zapach był jeszcze bardziej intensywny.
- Doprawiłam także ostrą przyprawą z młynka Kamis.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.