poniedziałek, 8 września 2014

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

Zbliża się jesień, mam na myśli teraz tą zimną i słotną jesień gdy po powrocie do domu marzymy o czymś pożywnym i gorącym na obiad.
Dziś zaproponuje Wam przepyszną i pożywną zupę która Was w sobie rozkocha.
Jest aromatyczna i pyszna, polecam serdecznie.
Aromatyczna zupa z czarną fasolą


Składniki:
  • 250 g suchej czarnej fasoli
  • 300 ml aromatyzowanego przecieru pomidorowego [ klik ]
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki pasty paprykowej sambol oelek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka przyprawy do pomidorów Kamis
  • 300 g kiełbasy jałowcowej 
 Dodatkowo:
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kwaśna śmietana 12 %

Przygotowanie:
  • Fasolę opłukałam i zalałam zimną wodą na minimum 6 godzin.
  • Po tym czasie gotowałam fasolę w lekko posolonej wodzie przez 10 minut.
  • W rondlu - ja gotowałam w szybkowarze - rozgrzałam oliwę i włożyłam na nią posiekaną cebulę i smażyłam do lekkiego zbrązowienia po czym dodałam posiekany czosnek i dusiłam jeszcze chwilę.
  • Zalałam wszystko przecierem pomidorowym, dodałam koncentrat, podgotowaną fasolę, listek laurowy, kmin rzymski, oregano i pastę sambol oelek.
  • Wszystko wymieszałam i gotowałam jakieś 10 minut w szybkowarze na najwyższej mocy lub gotujcie do miękkości fasolki.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i przyprawą do pomidorów.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry i podpiekłam na suchej patelni.
  • Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę po czym skropiłam je sokiem z cytryny.
  • Na dno talerza włożyłam kostki awokado, zalałam zupą, włożyłam kilka plastrów kiełbasy, na wierzch ponownie kilka kostek awokado i posypałam natką pietruszki.
  • Na wierzchu zrobiłam kleks z kwaśnej śmietany.

Smacznego.
Przepis własny.

10 komentarze

  1. Bardzo interesujące połączenie smaków !!! Wygląda mega apetycznie :))
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ znakomita:) mniam mniammm aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam fasolowe zupy.
    W swojej kuchni jak pewnie pamiętasz, nie stosuję śmietany, jogurtów, kefiru, mleka...
    Przepis warty skopiowania.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam pamiętam, ale zrobisz bez kleksa śmietany i będzie ok. Polecam, pozdrawiam.

      Usuń
  4. wygląda smacznie:) lubię takie konkretne zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa ta zupka, wyglada smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger