Tym razem zaproponuje Wam pyszną, prostą zupę, którą podaje się na zimno w upalne dni a ja podałam ją na bardzo ciepło i super smakowała.
Polecam bardzo gorąco.
Marchewkowo - pomarańczowy krem.
Składniki:
Przepis od Malwiny [ klik ]
Składniki:
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 500 g marchwi
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 3/4 szklanki poszatkowanego pora
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 - 1 i 1/2 szklanki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki a pora pokroiłam w talarki.
- W garnku rozgrzałam olej i smażyłam na nim plasterki marchwi i pora a także imbir jakieś 5 minut.
- Potem wlałam do garnka bulion i gotowałam jakieś 20 minut aby marchewka była miękka.
- Jak warzywa zmiękły zmiksowałam je na gładką masę i dodawałam stopniowo sok z pomarańczy aby miała zupa smak który najbardziej mnie pasuje, słodko-kwaśny.
- Ja wlałam 1 szklankę soku choć w przepisie jest 1,5.
- Wlewając sok powoli uzyskacie wymagany smak.
- Na koniec posoliłam zupę do smaku i podałam ciepłą.
Przepis od Malwiny [ klik ]
9 komentarze
Zdecydowanie jedna z moich bardziej ulubionych zup. Wszechmocny Admin nie przepada, bo "za słodkie", ale mnie właśnie ta kombinacja smaków niezmiernie pasuje.
OdpowiedzUsuńPycha :)
Wspaniały kolor tej zupki, mniam:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Łączyłam już kiedyś marchew i sok z pomarańczy. Fajnie się razem komponują :)
OdpowiedzUsuńsmacznie :))))
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńPychotki:-)
OdpowiedzUsuńkolor ma bombowy! ;D
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje zupa... takiej jeszcze nie jadłam... z tego wniosek, że czas najwyższy ugotować
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis
pozdrawiam cieplutko
Wyśmienicie wygląda ta zupa. Oczami wyobraźni już czuję jej smak i zapach. Pozdrawiam Dorotko i dziękuję za Wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńDanusia
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.