Spieszę to nadrobić.
Szyneczka jest aromatyczna od ziół i bardzo soczysta, polecam każdemu.
Ziołowa szynka z szynkowaru.
Składniki:
Przygotowanie:
Przepis własny.
Składniki:
- 1050 g fileta z indyka
- 1 łyżeczka ziół dziadka Feliksa do peklowania mięs - możecie użyć swojej mieszanki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czarnej soli cypryjskiej
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- garść posiekanego tymianku limonkowego
Przygotowanie:
- Mięso pokroiłam na duże kawałki. Do miski włożyłam kawałki mięsa, sól czarną, peklową oraz zioła dziadka Feliksa a także olej rzepakowy.
- Wymieszałam wszystko i odstawiłam na 2 godziny.
- Po tym czasie do szynkowara włożyłam woreczek i wkładałam kawałki mięsa przesypując je oregano i tymiankiem.
- Po upchnięciu mięsa w szynkowarze przykryłam go i odstawiłam na kolejne 30 minut.
- Potem szynkowar umieściłam w garnku z wodą i parzyłam ok. 2 godzin.
- Temperatura mięsa musi wynosić ok. 82-90 C.
- Po sparzeniu wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i na noc włożyłam do lodówki.
- Następnego dnia wyjęłam szynkę z szynkowara i już była gotowa do spożycia.
Przepis własny.
5 komentarze
Szynkowar?pierwszy raz slysze
OdpowiedzUsuńPrzecież to garnek stary jak świat, poczytaj tutaj http://doowa.blogspot.com/2014/02/szynkowar-czy-szybkowar.html
Usuńnajlepsza domowa wędlinka:)
OdpowiedzUsuńmój dziadek robi wędline w swojej suszarni. uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.