wtorek, 30 września 2014

Surówka na ostro z pepperoni

Jeśli lubicie papryczki pepperoni ta surówka będzie dla Was ok.
Jest pikantna i aromatyczna i bardzo smakowa.
Zapraszam do spróbowania.

                  Składniki:
  • 10 małych liści kapusty pekińskiej
  • 1 szalotka
  • 1/2 czerwonej papryki hiszpańskiej - długa bardzo soczysta
  • 1/2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 15 cm zielonego ogórka wężowego
  • 1 mała czarna rzepa
  • 3-5 marynowanych papryczek pepperoni
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
                 Sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
Składniki sosu włożyłam do słoiczka i potrząsając zrobiłam gładką emulsje.
Papryki pokroiłam w kostkę, ogórka bez pestek ale ze skórką pokroiłam w ćwierć plasterki.
Szalotkę i czosnek posiekałam.
Czarną rzepę po obraniu starłam na tarce o grubych otworach.
Wszystkie składniki włożyłam do miski, dodałam posiekany tymianek, wlałam sos i wymieszałam.
Brzegi salaterki udekorowałam małymi listkami kapusty pekińskiej.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. uwielbiam pikantne potrawy :) ponad to surówka wygląda smakowicie :) na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 - 5 papryczek pepperoni? i pół chili ?
    Lubię ostre ale to musi być piekielna ostrość.
    W tym roku te małe wyjątkowo obrodziły ale dodaję je bardzo ostrożnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynowane pepperoni nie są tak bardzo ostre he he albo ja mam już przepalone kubki smakowe.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger