Do przygotowania tego placka potrzebne będą ziemniaki, które idealnie pasują do tuńczyka.
Placek jest smakowity i bardzo pachnący latem.
Zapraszam na pyszne jedzonko.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
- 450 g pokrojonych w kostkę ziemniaków mącznych - miałam "bryzy"
- 25 g masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 posiekana szalotka
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 175 g osączonego tuńczyka z puszki
- 50 g osączonej kukurydzy z puszki
- 150 ml mleka
- 3 roztrzepane jaja
- 1 łyżka świeżo siekanego kopru
- sól
- pieprz
- 50 g startego sera np. Gouda
- 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
Pokrojone w kostkę ziemniaki włożyłam na wrzącą wodę i gotowałam do miękkości ok. 10 minut.
Odcedziłam i utłukłam na jednolitą masę, ostudziłam.
Z ziemniaków, mąki i masła wyrobiłam jednolite ciasto i wyłożyłam nim formę do pieczenia.
Ciasto ziemniaczane docisnęłam do foremki przykrywając je papierem do pieczenia i obciążając fasolą.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C i piekłam 20 minut.
Wystudziłam, zdjęłam fasolę.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam szalotkę i dusiłam kilka chwil, potem dodałam czosnek i paprykę.
Odparowałam płyn i ułożyłam na placku z ziemniaków.
Rozłożyłam także kawałki tuńczyka i kukurydzę.
Jajka roztrzepałam z mlekiem i posiekanym koprem i doprawiłam solą i pieprzem.
Wylałam na placek, porozrzucałam oliwki.
Na wierzchu posypałam tartym serem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 20 minut.
Podałam z sosem chili.
Smacznego.
Przepis z książki "Dania niskotłuszczowe"
Polub MMCz na Fb [ klik ]
5 komentarze
Nigdy nie jadłam, chyba się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie...
OdpowiedzUsuńczegoś takiego jeszcze nie jadłam :) więc czas to zmienić pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŁał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.