U mnie jest to dżem truskawkowy ale każdy inny Wasz ulubiony będzie ok.
Składniki:
- 3 jaja
- 350 ml maślanki
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na 40 minut.
Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Jak już odpoczęło na rozgrzanym oleju smażyłam małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Osączałam placuszki na ręczniku kuchennym.
Podałam oprószone cukrem pudrem i z dżemem truskawkowym.
Smacznego.
Przepis od zawsze w mojej kuchni.
4 komentarze
jak ślicznie!
OdpowiedzUsuńPyszne:) Lubię takie placuszki, czasem robię też z białym serem:)
OdpowiedzUsuńale smaczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić różnego rodzaju placuszki, słodkie i wytrawne, więc na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.