Dotarliśmy na Grand Prix Włoch.
Któż nie lubi pizzy? chyba wszyscy zajadają na słodko, na ostro z sosem pomidorowym, czosnkowym.
Mega danie a ja dziś proponuje wspomóc się przyprawą do pizzy sycylijskiej Kamis.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody ok. 200 ml
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju
- sól
- 10 zielonych oliwek
- 1 czerwona cebulka
- 10 plastrów szynki swojskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g sera typu parmezan
- 200 g przecieru aromatyzowanego pomidorowego
- 1 opakowanie Przyprawy do pizzy sycylijskiej Kamis
Mąkę wsypałam do miski, dodałam pokruszone drożdże, wodę, olej, sól i wyrobiłam elastyczne ciasto.
Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam ściereczką i odstawiałam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W czasie jak ciasto rosło zrobiłam sos czyli przecier pomidorowy aromatyzowany ziołami wlałam do garnka, wsypałam przyprawę do pizzy, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paski.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na wielkość formy i posmarowałam je 2 łyżkami sosu.
Na sos wysypałam połowę startego sera a na nim ułożyłam plastry szynki, cebulę, paprykę i oliwki.
Posypałam na wierzch resztą sera.
Wstawiłam pizzę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piekłam10-15 minut.
Podałam z sosem wcześniej przygotowanym.
Smacznego.
Pomysł Kamis.
Przepis kuchni włoskiej.
6 komentarze
taką pizzę być zjadła:D
OdpowiedzUsuńNic trudnego Justyno.
UsuńMmmm, uwielbiam pizze, a twoja wygląda wyjątkowo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i zapraszam do pieczenia.
Usuńwygląda przepysznie. i te zielone oliwki..super!:)
OdpowiedzUsuńOliwki są pyszne i zdrowe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.