Przepis polecony przez Tomka Jakubiaka wykorzystałam i zamierzam danie jeszcze nie raz powtórzyć bo smakowite.
Składniki
Ogony:
- 1,5 kg ogonów wieprzowych
- 6 długich szalotek
- 2 duże dojrzałe pomidory
- garść ząbków czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 100 ml octu winnego
- 3 papryki Chipotle wraz z zalewą - miałam marynowane
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 400 gr namoczonej cieciorki
- 5 plastrów cytryny
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 2 płaskie łyżki garam masali
- 4 łyżki oliwy truflowej
- 2 łyżki masła
Ogony poprzekrawałam na mniejsze kawałki.
Obrałam cebulę i czosnek.
Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Ogony podsmażyłam w garnku na oleju rzepakowym, po czym wyjęłam je z garnka a włożyłam cebulki oraz czosnek w ząbkach.
Podsmażałam aż były rumiane i wtedy dodałam pomidory.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku i ponownie włożyłam do garnka ogony.
Do garnka dołożyłam sos sojowy, ocet, papryczki i wodę.
Garnek przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu do momentu aż mięso zmiękło.
Ciecierzycę namoczyłam na noc w zimnej wodzie aby napęczniała.
Potem gotowałam ją z plastrami cytryny, liściem laurowym i solą do miękkości.
Odcedziłam i zmiksowałam z dodatkiem masła, garam masala i oliwy truflowej na puree.
Ja zmiksowałam nie do końca bo lubię czuć grudki pod językiem ale tu już pełna dowolność.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Podałam ogony z puree z cieciorki.
Smacznego.
Przepis Tomek Jakubiak
3 komentarze
Ciekawie:-)
OdpowiedzUsuńto puree z cieciorki bardzo chetnie bym wypróbowała...ale te ogony mimo że od jakiegoś czasu nie jadam miesa ale nawet gdy jeszcze jadałam zawsze sie zastanawiałam jak mozna to w ogóle do ust wziąć...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże bym i zjadła ale mój E?
OdpowiedzUsuńMyślę, że NIE!
Pozdrawiam serdecznie:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.