czwartek, 25 września 2014

Kaszatuj

Znowu zdrowo? no tak jakoś tak mi same te zdrowe dania lądują na talerzu.
Tyle zdrowych pysznych warzyw i owoców teraz na straganach że aż żal nie kupić a potem wyczarować czegoś pysznego i zdrowego.
Tym razem te zdrowe i pyszne warzywa połączyłam z kaszą gryczaną, zresztą zobaczcie sami.

             Składniki:
          Kasza:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 małe jajo
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
         Warzywa:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka hiszpańska
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łyżki posiekanego tymianku 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kiełki z rzodkwi i czerwonej kapusty
Najpierw zajęłam się kaszą.
Wysypałam kaszę na płaski talerz i wymieszałam z jajem, pozostawiłam do wyschnięcia mieszając od czasu do czasu aby kasza się nie zbryliła.
Jak kasza wyschła na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam ją do momentu aż zaczęła pachnieć wówczas zalałam ją bulionem i gotowałam ok. 15 minut.
Kasza tak gotowana jest sypka i pyszna.
Teraz zrobimy warzywka.
Cukinię pokroiłam w pół plasterki, papryki w paseczki.
Szalotkę i czosnek drobno posiekałam. 
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim szalotkę i czosnek.
Potem dodałam papryki i cukinię i smażyłam jakieś 3 minuty.
Zalałam warzywa bulionem i dusiłam jakieś 5-8 minut aby warzywa zmiękły ale były chrupiące.
Rozpuściłam skrobię w 3 łyżkach wody i zaprawiłam warzywa, powstał pyszny szklisty sos.
Doprawiłam solą, pieprzem oraz chili a także posiekanym tymiankiem.
Podałam warzywa na półmisku z kaszą posypane kiełkami.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger