Tyle zdrowych pysznych warzyw i owoców teraz na straganach że aż żal nie kupić a potem wyczarować czegoś pysznego i zdrowego.
Tym razem te zdrowe i pyszne warzywa połączyłam z kaszą gryczaną, zresztą zobaczcie sami.
Składniki:
Kasza:
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 małe jajo
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 1/2 cukinii
- 1 czerwona papryka hiszpańska
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- sól
- pieprz
- chili
- olej rzepakowy do smażenia
- kiełki z rzodkwi i czerwonej kapusty
Wysypałam kaszę na płaski talerz i wymieszałam z jajem, pozostawiłam do wyschnięcia mieszając od czasu do czasu aby kasza się nie zbryliła.
Jak kasza wyschła na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam ją do momentu aż zaczęła pachnieć wówczas zalałam ją bulionem i gotowałam ok. 15 minut.
Kasza tak gotowana jest sypka i pyszna.
Teraz zrobimy warzywka.
Cukinię pokroiłam w pół plasterki, papryki w paseczki.
Szalotkę i czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim szalotkę i czosnek.
Potem dodałam papryki i cukinię i smażyłam jakieś 3 minuty.
Zalałam warzywa bulionem i dusiłam jakieś 5-8 minut aby warzywa zmiękły ale były chrupiące.
Rozpuściłam skrobię w 3 łyżkach wody i zaprawiłam warzywa, powstał pyszny szklisty sos.
Doprawiłam solą, pieprzem oraz chili a także posiekanym tymiankiem.
Podałam warzywa na półmisku z kaszą posypane kiełkami.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
pychaaa
OdpowiedzUsuńpięknie podane danko:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.