Można szybko wyczarować pyszne i sycące danie.
Polecam kasze w każdej postaci, jest pyszna i zdrowa.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju omega-3
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory śliwkowe
- 1 cebula
- 1 papryka chili
- 2 łyżki ugotowanych, posiekanych grzybów
- 2-3 łyżki posiekanej szałwii czerwonej
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki puree z dyni [ klik ]
Grzyby ugotowałam w osolonej wodzie i posiekałam.
Na oleju podsmażyłam posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili drobno posiekaną.
Chwilę razem smażyłam a potem na patelnię włożyłam pokrojone w kostkę pomidory, ugotowane grzyby i podsmażałam chwilkę, dodałam bulion grzybowy i dusiłam jakieś 5 minut.
Na koniec dodałam puree z dyni oraz posiekaną szałwię i wszystko razem wymieszałam, posoliłam i doprawiłam pieprzem.
Makę wymieszałam z odrobiną wody i wlałam do sosu ciągle mieszając zagotowałam.
Kaszę wyłożyłam na talerze i polałam sosem z warzywami.
Pyszności na talerzu, polecam.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Jurto zrobię. Dla mnie z kaszą gryczaną, bo ją uwielbiam. Mężowi z makaronem, bo nie jada kasz i tym podobne. Pozdrawiam. Inga_ga
OdpowiedzUsuńMusisz nauczyć męża tez podjadać kaszę.Pozdrawiam.
Usuńmniamm
OdpowiedzUsuńdokładnie Pantero.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.