Dżem z zielonych pomidorów, kwaskowaty, słodki i rewelacyjny np. do tostów, gofrów.
Popróbujcie a nie pożałujecie, zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki.
Pamiętam że taki dżemik robiła moja babcia.
Zielone pomidory zatopione w aromatycznym dżemie.
Składniki:
- 1000 g zielonych pomidorów
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- sok z jednej cytryny
- sok z 1 limonki
- skórka z 1 limonki
Przygotowanie dżemu z pomidorów:
- Pomidory pokroiłam na cząstki i przełożyłam do garnka z grubym dnem.
- Dosypałam cukier i rozgotowałam pod przykryciem.
- Następnie smażyłam dżem dopóki woda nie odparowała a dżem stał się gęsty.
- Dodałam wówczas sok i skórkę z limonki oraz sok z cytryny wedle Waszych upodobań smakowych.
- Dżem gotowy, można go przełożyć do słoików i wtedy pasteryzujemy ok. 10 minut albo przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
Przepis rodzinny.
10 komentarze
Matko !!Dżem z zielonych pomidorów jestem pod wrażeniem i to wielkim
OdpowiedzUsuńjestem zaskoczona ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa .
Z przepisu wynika że będzie bardzo smaczny .Czytam i podziwiam ,podziwiam
Gratuluję takich pomysłów i takiego przepisu .Zaraz przepis zapiszę i wypróbuję póki są jeszcze polne pomidorki .Pozdrawiam serdecznie )
Ewo próbuj próbuj a potem pochwal się. Życzę powodzenia w gotowaniu.
UsuńPamiętam dżem z zielonych pomidorów. Robiła go moja Babcia i Mamcia.
OdpowiedzUsuńJa go nie robię. Naczytałam się, ze zielone pomidory są bardzo szkodliwe.
Czy to jest prawda? Nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie:)
Zielone pomidory po usmażeniu nie są szkodliwe a także na surowo dwa czy trzy plasterki nikomu nie zaszkodzą a maja niepowtarzalny smak.Pozdrawiam.
Usuńz zielonych pomidorów? hmmm dżem? jestem tak nieufnie do tego nastawiona, że aż spróbuję zrobić - w poniedziałek idę do warzywniaka - zobaczymy co mi wyjdzie;)
OdpowiedzUsuńNiedowiarku ha ha Agnieszko pochwal się czy smakowało?
UsuńChętnie bym spróbowała jak smakuje :-) bo wygląda świetnie :-)
OdpowiedzUsuńNic trudnego Marzenko, gotuj.
UsuńDo tej pory robiłem konfitury z zielonych pomidorów.Są doskonałe a smak niepowtarzalny.
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam , że dżem jest też fantastyczny. Zrobię go, mam już przygotowane pomidory.
Nie słuchajcie osób twierdzących , że te przetwory są szkodliwe czy wręcz trujące.
Alkaloid tomatyna rozkłada się w wyższej temperaturze i nic na nie grozi.
Podobnie jest z czarnym bzem a także z sumakiem octowcem. Dawniej pito napój pod nazwą"Indian lemoniade". Sami możecie zrobić taki napitek.Otóż należy zerwać czerwone a raczej karminowe kwiatostany z sumaka , włożyć do ciepłej lub zimnej wody na 2-3 godziny , odcedzić i mamy fajny , kwaskowaty napój dobry na upał.
Pozdrawiam wszystkich lubiących nowe smaki.
Jan Bez Ziemi.
Jak milo usłyszeć coś miłego, chyba potrzebowałam tych słów w "walce z wiatrakami", dziękuję Ci Janie, a dżem zrobisz jeszcze nie raz.
UsuńA sumaku używam w mojej kuchni, c ostatnio koleżanka u której chciałam zerwać zabroniła mi twierdząc że dostane raka.Uświadamiajmy ludzi może kiedyś zrozumieją.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.