Na początku miałam z nim mały problem ale o tym Wam napiszę w trakcie przepisu, teraz natomiast jest ok i chleb jest przepyszny.
Zachęcam do pieczenia po raz kolejny a będziecie się cieszyć niepowtarzalnym smakiem chleba.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej chlebowej T 650
- 130 g wody
- 20 g czynnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 480 g mąki pszennej T 650
- 160 g mąki jaglanej razowej
- 400 g wody
- 15 g soli morskiej
- 5 g świeżych drożdży
Wyrobiłam mikserem ciasto i mieszałam je jeszcze przez ok. 10 minut.
Ma być elastyczne.
Mój problem z chlebem pierwszy raz był taki że zamiast mąki razowej dodałam jaglaną jasną i według przepisu dodałam 400 g wody i było to za dużo, ciasto było lejące.
I tu moja rada jeśli tak jak ja dodacie mąkę jaglaną jasną to albo wlejcie ciasto do foremki i postępujcie wedle przepisu albo dodajcie mniej wody tak między 320 a 350 g i uformujcie bochenek.
Wyrobione ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem miski i przykryłam folią spożywczą, odstawiłam na 1-2 godziny do wyrastania.
Potem ciasto wyłożyłam na blat posypany mąką i chwilę wyrabiałam.
Uformowałam bochenek i przełożyłam go do koszyka do wyrastania wysypanego mąką na ok. godzinę.
Jak chleb urósł przełożyłam go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam 10 minut w 230 C a potem jeszcze w 210 C przez 20-30 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Na zdjęciach jest chleb z mąki jaglanej jasnej.
Smacznego.
Przepis od Ewy z Moje Twory Przetwory
Przepis dodaję do Akcji Wisły " Na zakwasie i na drożdżach" która w tym miesiącu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga.
4 komentarze
Ależ on dorodny, wygląda wspaniale :) dziękuję za dodanie do listy wrześniowej, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMnie jest bardzo miło uczestniczyć w Akcji.Pozdrawiam Małgosiu.
UsuńChlebek piękny,wygląda jakby był pieczony w garnku żeliwnym?
OdpowiedzUsuńTo moje naczynie żaroodoprne jest takiej wielkości jak przeciętny garnek rzymski i dlatego taki wygląd.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.