Ja piekę chleb 2 razy w tygodniu bo nie lubię tego ze sklepu, po prostu go nie jadamy.
Dziś jedna z moich propozycji.
Chleb jest zdrowy bo z dodatkiem dobrej mąki a dodatkowo wzbogaciłam go ostropestem i szałwią.
Zapraszam serdecznie.
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki gryczanej
- 1/2 szklanki zakwasu 100 % hydracji *
- 1,5 szklanki wody
- 2-3 łyżki posiekanej szałwii czerwonej
- 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki mielonego ostropestu
- 2 łyżeczki soli
Do miski wsypałam obie mąki, wkruszyłam drożdże, wlałam zakwas, dodałam ostropest i posiekaną szałwię i dobrze wymieszałam.
Potem dodałam wodę i sól i wyrobiłam zwarte, elastyczne ciasto.
Jeśli będzie za rzadkie dodaj mąki a jeśli za gęste dodaj wody.
Ciasto ma być zwarte.
Wyrabiałam ciasto rozciągając jakieś 15 minut.
Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny składając je co 30 minut.
Składanie: ciasto rozciągnęłam na blacie na prostokąt i składałam do środka jak kopertę, przekręciłam o 90 C i ponownie składałam.
Taki proces wykonywałam 3 razy.
Po ostatnim składaniu ciasto umieściłam w keksówce - 26 x 12 góra -
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i odstawiłam ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po wyrośnięciu nacięłam chleb nożem.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i przy wkładaniu formy do piekarnika spryskałam chleb wodą.
Piekłam ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
* 100 % hydracji zakwasu oznacza że dzień przed pieczeniem dodajemy do naszego zakwasu 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy i pozostawiamy do fermentacji.
Smacznego.
Przepis własny.
Chleb dodaję do Akcji Wisły " Na zakwasie i na drożdżach".
We wrześniu Akcję prowadzi Małgosia z Akacjowy blog.
6 komentarze
Dorotko, mam pytania:
OdpowiedzUsuń- czy muszą być dodane drożdże, nie można dać więcej zakwasu?
- czerwona szałwia to jest ta kwiatowa, rabatowa?
- czy możesz podać mi namiary na sklep internetowy w którym kupujesz ostropest? Kupujesz ziarna?
Pozdrawiam serdecznie:)
Nie praktykowałam bez drożdży więc nie wiem ale myślę że możesz spróbować , będzie jednak dłużej rosło.
UsuńCzerwoną szałwię kupiłam w Obi w doniczce i ją tak hodowałam więc nie wiem czy to ta sama co rabatowa.
Ja ostropest kupuje u zaprzyjaźnionej pani na ryneczku, kupuje i mielony i w ziarnkach.
Pozdrawiam serdecznie.
Szałwia i ostropest, to dopiero musi być smak. Chleb ma piękną strukturę :) Dziękuję za dodanie go do listy, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńI ja dziekuję Małgosiu.
Usuńgenialny przepis, z pewnością spróbuję zrobić w swojej kuchni :) A do chlebka i mięsa polecam musztardy Develey: sarepska i dijon oraz do sałatek dressingi: czosnkowy, winegret i jogurtowy. Smacznego !
OdpowiedzUsuńPycha,-Pozdrawiam goraco
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.