Większość nie lubi brukselki tak mawiacie a ja zapewniam Was że tak przygotowana będzie smakować wszystkim.
Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
- 500 g brukselki
- masło - 1 łyżeczka
- masło klarowane - 1 łyżka
- sól - szczypta
- cukier - szczypta
- ser żółty - ok. 1/2 szklanki - miałam goudę
Zagotowałam wodę z solą i cukrem i na gotującą wrzuciłam brukselkę.
Gotowałam ją jakieś 8-10 minut.
Odcedziłam i poczekałam jak odparuje.
Teraz na patelni rozpuściłam masło klarowane i obsmażyłam brukselkę lekko rumieniąc.
Teraz wysmarowałam foremkę masłem, włożyłam kapustę na blaszkę i posypałam startym, żółtym serem i zapiekałam dopóki ser się nie rozpuścił.
Tak przygotowaną brukselkę można podać jako przystawkę lub do obiadu.
Podałam do skrzydełek [ klik ]
Smacznego.
Pomysł z sieci.
2 komentarze
O, już jest w sprzedaży? bardzo lubimy brukselkę.
OdpowiedzUsuńJeszcze mamy spore zapasy w warzywniku; jest fasolka szparagowa w kilku odmianach, ogórki, cukinia, dynie, pomidory dlatego na razie nie kupuję żadnych warzyw.
W podobny sposób robię zieloną fasolkę szparagową.
U mnie pada kolejny dzień.
Miłej, słonecznej niedzieli:)
A to ciekawe :) A właśnie przymierzam się do zrobienia brukselki tak, żeby była zjadliwa :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.