niedziela, 14 września 2014

Brukselka zapiekana

Dziś brukselka czyli najpyszniejsza z kapust, przynajmniej dla mnie.
Większość nie lubi brukselki tak mawiacie a ja zapewniam Was że tak przygotowana będzie smakować wszystkim.
Spróbujcie koniecznie.

 
                    Składniki:
  • 500 g brukselki
  • masło - 1 łyżeczka
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • cukier - szczypta
  • ser żółty - ok. 1/2 szklanki - miałam goudę
Brukselkę obrałam z wierzchnich niezbyt ładnych listków.
Zagotowałam wodę z solą i cukrem i na gotującą wrzuciłam brukselkę.
Gotowałam ją jakieś 8-10 minut.
Odcedziłam i poczekałam jak odparuje.
Teraz na patelni rozpuściłam masło klarowane i obsmażyłam brukselkę lekko rumieniąc.
Teraz wysmarowałam foremkę masłem, włożyłam kapustę na blaszkę i posypałam startym, żółtym serem i zapiekałam dopóki ser się nie rozpuścił.
Tak przygotowaną brukselkę można podać jako przystawkę lub do obiadu.
Podałam do skrzydełek [ klik ]
Smacznego.
Pomysł z sieci.

2 komentarze

  1. O, już jest w sprzedaży? bardzo lubimy brukselkę.
    Jeszcze mamy spore zapasy w warzywniku; jest fasolka szparagowa w kilku odmianach, ogórki, cukinia, dynie, pomidory dlatego na razie nie kupuję żadnych warzyw.
    W podobny sposób robię zieloną fasolkę szparagową.
    U mnie pada kolejny dzień.
    Miłej, słonecznej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe :) A właśnie przymierzam się do zrobienia brukselki tak, żeby była zjadliwa :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger