Jak trafiają do przetworów uwalniają swoja kwaskowatość i wtedy są jeszcze pyszniejsze.
Tarta z morelami i kremowym serem w koszyku z ciasta francuskiego to raj dla zmysłów.
Zapraszam serdecznie.
Tarta z morelami.
Składniki: forma do tarty 26 cm
Smacznego.
Pomysł od Ewy
Składniki: forma do tarty 26 cm
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g moreli bez pestek
- 500 g sera homogenizowanego naturalnego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g masła rozpuszczonego i schłodzonego
Przygotowanie tarty:
- Do miski wbiłam jaja, wymieszałam je z cukrem, cukrem waniliowym na gładką masę.
- Dodałam wtedy ser oraz mąkę ziemniaczaną oraz ostudzone rozpuszczone masło.
- Wymieszałam wszystko na gładki krem.
- Formę do tarty wysmarowałam masłem i wysypałam mąką krupczatką a następnie wyłożyłam ciastem francuskim.
- Ponakłuwałam ciasto widelcem i wylałam na nie masę serową a na wierzchu poukładałam połówki moreli.
- Piekłam tartę 30 minut w temperaturze 200 C aż ser się ściął.
- Po upieczeniu najpierw studziłam w piekarniku a potem wyjęłam i ostudziłam w lodówce.
- Miłych doznań smakowych.
Smacznego.
Pomysł od Ewy
4 komentarze
Wygląda zachwycająco, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTen ser w środku i te morele - uczta
OdpowiedzUsuńByło pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.