Pyszne i zdrowe a jabłka już tegoroczne choć to nie papierówki lecz kwaskowa Genewa.
Zapraszam do pieczenia i korzystania z naszych polskich i smacznych jabłek.
Składniki:
- 1 duże jajo
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 jabłka kwaskowe
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Jajo roztrzepałam z cukrem i cukrem pudrem.
Mleko lekko podgrzałem i dodałam do niego drożdże, wymieszałam, odstawiłam na 10 minut.
Jabłka wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
Mąkę wymieszałam z otrębami, żurawiną, rodzynkami i orzechami.
Do mleka z drożdżami dodawałam po kolei masę jajeczną, starte jabłka i mąkę z dodatkami.
Wymieszałam aż powstało ciasto - będzie dość rzadkie i odstawiłam pod przykryciem aby urosło na jakieś 30 minut.
Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta.
Piekłam aż racuchy się zezłociły z obu stron.
Osączyłam je na ręczniku papierowym a na talerzu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł własny.
5 komentarze
moja babcia i tak robi najlepsze racuchy na swiecie ^^
OdpowiedzUsuńWcale w to nie wątpię.Ciesz się zatem że masz taką wspaniałą babcię.
Usuńjabłka w formie placków albo szarlotki to jest to!
OdpowiedzUsuńzapraszam na bajkę o polskich jabłkach wg Mulinowych Misiów ;)
http://misiowepodrozowanie.blogspot.com/2014/08/bajka-o-polskich-jabkach.html
Prawda? są pyszne, polecam.Dzięki za zaproszenie.
UsuńWiesz, to już ostatni komentarz który publikuję, następne pójdą do kosza i Ty wiesz dlaczego.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.