Jest pyszny jaki by nie zrobić i doskonale wiemy co jemy, natomiast ten ze sklepu wiele ma do życzenia.
Dziś proponuję Wam pasztet bez pieczenia, szybko i zdrowo.
Składniki:
- 400-500 g drobiowej wątróbki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki sera twarogowego tłustego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju
- kilka listków szałwii czerwonej
Obrałam ją z błonek, umyłam i osuszyłam.
Potem dusiłam wątróbkę do miękkości w małej ilości wody bez soli.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zezłociłam ją na oleju.
Ugotowaną wątróbkę zmiksowałam z cebulą i czosnkiem na gładką masę.
Ser twarogowy zmieliłam jeden raz.
Do masy wątróbkowej dodałam ser, majeranek, majonez i doprawiałam solą, pieprzem, dodałam posiekaną szałwie.
Wszystko wymieszałam tak aby pasztet miał konsystencję pasty do smarowania.
Jeśli jest za gęsty można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.
Pasztet wstawiłam do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Polub MMCz na Fb [ klik ]
Pomysł na pasztet tutaj [ klik ]
8 komentarze
To taka pasta :-) Ale fajny pomysł :-)Piekę pasztety namiętnie. Nie kupujemy wędli, tylko własnie jemy pasztety. Otwieram lodówke i wrzucam do duszenia, co mi wpadnie w rękę : kozinę gęsinę, indyczynę.... taka mieszanka nie jest wybuchowa :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTo super sprawa, zawsze inne wędliny na stole.
UsuńNawet nie pomyślałam że to mieszanka wybuchowa.
Przed chwilą zrobiłam podobne cudo, ale bez sera i majo... z dodatkiem świeżej szałwii i świeżego tymianku, konsystencję rozrzedziłam śmietaną... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO super taka pasta wyszła.
UsuńŚWIETNY PRZEPIS.
OdpowiedzUsuńNA 100% WYPRÓBUJĘ.
POZDRAWIAM:)
Ciesze się .
UsuńPasztet wygląda bardzo smacznie:)))mnie nie bardzo się udają:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.