Omlety są puszyste i pyszne a lekko kwaskowa konfitura z rabarbaru jest zwieńczeniem dzieła.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Omlety:
- 4 jaja rozmiar "M"
- 1 łyżka cukru
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łodyga rabarbaru ok. 300 g
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
Białka oddzieliłam od żółtek. Do miski z białkami dodałam cukier i ubiłam je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawałam po kolei żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam przy użyciu łopatki. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam małe omleciki z obu stron na złoty kolor.
Rabarbar pokroiłam na mniejsze kawałki i smażyłam je na rozgrzanym maśle aż się rozpadły a potem dodałam cukier i chwilę smażyłam aż konfitura zgęstniała.
Na każdym omlecie porcja konfitury i deser gotowy.
Smacznego.
Pomysł własny.
2 komentarze
super przepis na pewno go wykorzystam
OdpowiedzUsuńPS jeżeli będę mieć jajka
Jajka są tu dość ważne, napisz jak smakowały
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.