poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kruche ciasto z owocami lata i bezą

Dziś proponuję Wam szybkie i pyszne ciasto z owocami lata.
Ja użyłam porzeczek, czereśni i wiśni ale tutaj pełna dowolność.
Ciasto robione w ten sposób w smaku przypomina ciasto francuskie.
Zachęcam do próbowania.



                Składniki: ( tortownica 24 cm )
        Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej  śmietany
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
         Owoce:
  • 330 g owoców - ja dałam wiśnie, czereśnie bez pestek oraz białą porzeczkę
  • 4 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych
        Beza:
  • 4 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z wiśni
  • 1 łyżka słodkiego kakao lub karobu


 Z mąki, śmietany, soli, cukru waniliowego oraz zimnego masła zagniotłam kruche ciasto, dość szybko aby jak najmniej ocieplić masło.
Najpierw siekałam masło z mąką a potem dość szybko zagniotłam.
Owinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Owoce wymieszałam z zarodkami, sprawią one że jak owoce puszczą podczas pieczenia sok od razu się z nim łączą i nie wypływa on poza ciasto.
Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę a na koniec ubijania dodałam sok z wiśni i jeszcze raz wymieszałam.
3/4 schłodzonego ciasta rozwałkowałam na okrąg większy niż tortownica tak abym mogła potem wylepić brzegi.
Ciasto przeniosłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i przycisnęłam do krawędzi. 
Ciasto ponakłuwałam widelcem a na nim ułożyłam owoce wymieszane z zarodkami.
Na wierzchu wyłożyłam pianę i wyrównałam wierzch ciasta.
Z pozostałej części ciasta wywałkowałam paseczki i ułożyłam je na wierzchu promieniście.
Piekłam ciasto w 180 C przez 50 minut albo aż się ładnie zrumieni.
Po wystudzeniu posypałam słodkim kakao.
Smacznego.
Przepis własny.

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger