niedziela, 31 sierpnia 2014

Czeski knedel z sosem mięsno-grzybowym

Zawsze chciałam spróbować czeskich knedliczków ale wszędzie gdzie mogłam tego skosztować albo nie było albo kelner polecał co innego i tak to schodziło aż zrobiłam sobie sama.
Nie wiem czy tak smakuje ten prawdziwy knedel a mój jest pyszny, puszysty, zwarty i delikatny.
Z dodatkiem sosu grzybowego gdyż sezon grzybowy w pełni smakuje wybornie. Zapraszam serdecznie.

                 Składniki:
      Knedel:
  • 10 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 jajo 
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
      Sos:
  • 300 g grzybów leśnych - miałam opieńki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • 1 plaster schabu grubości 1,5 cm
  • słodka czerwona papryka do panierowania
  • olej kukurydziany do smażenia
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • sól
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • 4 łyżki śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka mąki

Mleko podgrzałam do temperatury pokojowej i rozpuściłam w nim drożdże, wlałam je do kopczyka z mąki.
Wymieszałam, dodałam jajo i sól i wyrobiłam ciasto.
Uformowałam z ciasta wałki długości takiej aby zmieściły się Wam do największego garnka.
Bochenki przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut aby podrosły.
Zagotowałam w największym garnku jaki miałam wodę z solą i włożyłam do garnka moje knedle.
Przykryłam garnek pokrywką i gotowałam knedle przez 20 minut.
Po ugotowaniu - uwaga rośnie - wyjęłam z wody, osuszyłam i pokroiłam na plastry.
W czasie jak knedel się gotował zrobiłam sos z opieniek.
Umyłam grzyby, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki - jeśli macie duże kapelusze.
Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam na nią grzyby.
Smażyłam aż woda odparowała z patelni.
Plaster schabu obtoczyłam w papryce słodkiej i smażyłam na rozgrzanym oleju kukurydzianym na chrupiąco.
Mięso pokroiłam w kostkę.
Do grzybów dodałam mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną dymkę, posiekany czosnek, posiekaną szałwię i smażyłam jeszcze jakieś 5 minut.
Potem wymieszałam śmietankę z łyżeczką mąki i wlałam do sosu , wymieszałam, zagotowałam.
Doprawiłam do smaku solą, mieszanką ognistą wedle uznania.
Knedle na talerzu polałam sosem.
Smacznego.
Przepis na knedel - kuchnia czeska
Przepis na sos - własny
Przepis dodaję do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach"

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger