Nie wiem czy tak smakuje ten prawdziwy knedel a mój jest pyszny, puszysty, zwarty i delikatny.
Z dodatkiem sosu grzybowego gdyż sezon grzybowy w pełni smakuje wybornie. Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Knedel:
- 10 g drożdży
- 150 ml mleka
- 1 jajo
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 300 g grzybów leśnych - miałam opieńki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 2 dymki
- 1 plaster schabu grubości 1,5 cm
- słodka czerwona papryka do panierowania
- olej kukurydziany do smażenia
- 1/4 strąka czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- sól
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- 4 łyżki śmietanki 36 %
- 1 łyżeczka mąki
Mleko podgrzałam do temperatury pokojowej i rozpuściłam w nim drożdże, wlałam je do kopczyka z mąki.
Wymieszałam, dodałam jajo i sól i wyrobiłam ciasto.
Uformowałam z ciasta wałki długości takiej aby zmieściły się Wam do największego garnka.
Bochenki przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut aby podrosły.
Zagotowałam w największym garnku jaki miałam wodę z solą i włożyłam do garnka moje knedle.
Przykryłam garnek pokrywką i gotowałam knedle przez 20 minut.
Po ugotowaniu - uwaga rośnie - wyjęłam z wody, osuszyłam i pokroiłam na plastry.
W czasie jak knedel się gotował zrobiłam sos z opieniek.
Umyłam grzyby, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki - jeśli macie duże kapelusze.
Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam na nią grzyby.
Smażyłam aż woda odparowała z patelni.
Plaster schabu obtoczyłam w papryce słodkiej i smażyłam na rozgrzanym oleju kukurydzianym na chrupiąco.
Mięso pokroiłam w kostkę.
Do grzybów dodałam mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną dymkę, posiekany czosnek, posiekaną szałwię i smażyłam jeszcze jakieś 5 minut.
Potem wymieszałam śmietankę z łyżeczką mąki i wlałam do sosu , wymieszałam, zagotowałam.
Doprawiłam do smaku solą, mieszanką ognistą wedle uznania.
Knedle na talerzu polałam sosem.
Smacznego.
Przepis na knedel - kuchnia czeska
Przepis na sos - własny
Przepis dodaję do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach"
6 komentarze
Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę...
OdpowiedzUsuńOj oj wchodź tu i gotuj , gotuj.
UsuńUwielbiam wszystko co z grzybami:)))knedle wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKnedel z grzybami polecę każdemu.
Usuńdzis u mnie na obiad:)
OdpowiedzUsuńCiesze się.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.