czwartek, 28 sierpnia 2014

Chrupiące warzywa z pszenno-owsianym pesso

O pesso już nie raz Wam pisałam i o potrawach z jego użyciem.
Produkuje pesso firma Wodzisław i można kupić ten przysmak w każdym sklepie.
Produkt wytwarzany jest z mąki pszennej (lub z dodatkiem kaszki kukurydzianej względnie kaszki gryczanej), wody i soli. 
Technologia wytwarzania produktu pozwala na zachowanie cennych składników takich jak: błonnik, witaminy i minerały.
A więc do gotowania.
                   Składniki:
  • 1/2 szklanki suchego pesso pszenno-owsianego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor śliwkowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • kawałek ogórka zielonego
  • olej do smażenia
  • szczypta kiełków czerwonej kapusty
  • szczypta kiełków rzodkwi
Pesso zalałam 1/2 szklanki wrzącej osolonej lekko wody i pozostawiłam aż napęczniało.
Cebulę i czosnek posiekałam a pomidora i ogórka pokroiłam w kostkę, paprykę w paseczki.
Tymianek posiekałam a rzodkiewki pokroiłam na cząstki.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i smażyłam na nim najpierw cebulę i czosnek a potem dodałam paprykę, pomidora i ogórka i chwilę smażyłam aby tylko się podgrzały.
Na końcu dodałam cząstki rzodkiewki i tymianek.
Chwilę podsmażałam i połączyłam z napęczniałym pesso, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu już dodałam kiełki czerwonej kapusty i rzodkwi.
 Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

  1. Bardzo fajny blog! :)
    http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje potrawy są niezwykłe i przepyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger