Produkuje pesso firma Wodzisław i można kupić ten przysmak w każdym sklepie.
Produkt wytwarzany jest z mąki pszennej (lub z dodatkiem kaszki kukurydzianej względnie kaszki gryczanej), wody i soli.
Technologia wytwarzania produktu pozwala na zachowanie cennych składników takich jak: błonnik, witaminy i minerały.
A więc do gotowania.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchego pesso pszenno-owsianego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor śliwkowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- sól
- pieprz
- kawałek ogórka zielonego
- olej do smażenia
- szczypta kiełków czerwonej kapusty
- szczypta kiełków rzodkwi
Cebulę i czosnek posiekałam a pomidora i ogórka pokroiłam w kostkę, paprykę w paseczki.
Tymianek posiekałam a rzodkiewki pokroiłam na cząstki.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i smażyłam na nim najpierw cebulę i czosnek a potem dodałam paprykę, pomidora i ogórka i chwilę smażyłam aby tylko się podgrzały.
Na końcu dodałam cząstki rzodkiewki i tymianek.
Chwilę podsmażałam i połączyłam z napęczniałym pesso, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu już dodałam kiełki czerwonej kapusty i rzodkwi.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
Bardzo fajny blog! :)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/
Twoje potrawy są niezwykłe i przepyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Ci Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.