Jak byliśmy w Hiszpanii to bardzo brakowało mi mojego razowca.
No to pieczemy.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 40 g zarodków pszennych stabilizowanych
- 10 g błonnika jabłkowego od Skworcu
- 40 g drożdży świeżych
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pestki dyni do posypania
Do miski wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, przemieszałam.
Następnie dodałam zarodki pszenne i błonnik i jeszcze raz przemieszałam.
Teraz do mąki dodałam sól i cukier i wodę.
Wymieszałam aż powstało ciasto, dość rzadkie ale takie ma być.
Foremkę o wymiarach 26 x 12 góra wysmarowałam masłem i wysypałam mąką a następnie przełożyłam doń ciasto.
Posypałam po wierzchu pestkami dyni i przykryłam.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto dochodziło do brzegów foremki wstawiłam je do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam je 40 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam bochen na kratce.
Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji Sandry na Panissimo
Chleb wędruje do Akcji Wiesi "Na zakwasie i na drożdżach"
6 komentarze
Pyszny. Uwielbiam domowe wypieki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Pozdrawiam Dorotko :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i znacznie zdrowsze.
Usuńma grazie Dorothy!!! THANK YOU VERY VERY VERY MUCH!!!!
OdpowiedzUsuńquesto pane deve essere speciale, amazin!!!!
love
Sandra
we are on Pinterest ...http://www.pinterest.com/zalapis/panissimo-20/
Sono contento che ti sia piaciuto.
UsuńWitam.Czy zarodki pszenne i błonnik są niezbędne,ewentualnie można je czymś zastąpić?Dziękuję.
OdpowiedzUsuńW zamian możesz dodać 50 g otrębów albo 50 g maki pszennej orkiszowej ale to już nie będzie ten chleb, co nie znaczy że nie będzie smaczny, będzie pyszny.
UsuńZarodki kupisz w każdym markecie a blonnik na stoiskach ze zdrowa żywnością.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.