Chleb jest pulchny, pyszny i bardzo zdrowy.
Może wymaga trochę zachodu przy pieczeniu ale warto, zapewniam Was że warto.
Popróbujcie go upiec a może także Was zauroczy? dajcie znać jak Wam wyszedł.
Składniki: ( jedna duża keksówka )
- 80 g zakwasu żytniego 200 % hydracji czyli dodajemy do naszego zakwasu 100 g mąki i 200 g wody dnia poprzedniego
- 260 g mąki żytniej T 720
- 150 g mąki pszennej T 750
- 85 g mielonego siemienia lnianego
- 10 g soli
- 480 g wody
- 40 g nasion lnu do dekoracji chleba
- 20 g mąki żytniej T 720 do dekoracji chleba
I faza : półkwas
- 80 g zakwasu żytniego
- 80 g wody o temperaturze 24 C
- 80 g mąki żytniej T 720
II faza : kwas pełny i namaczanka zmielonego siemienia lnianego
Kwas pełny:
- 240 g półkwas - cała faza poprzednia
- 160 g wody
- 120 g mąki żytniej T 720
Namaczanka z siemienia lnianego:
- 85 g zmielonego siemienia lnianego
- 200 g gorącej wody
- 520 g kwas pełny z poprzedniej fazy
- 10 g soli
- 285 g siemienia z namaczanki
- 60 g mąki żytniej T 720
- 150 g mąki pszennej T 750
Następnie dodałam obie mąki i mieszałam następne 10 minut.
Przełożyłam ciasto, dość luźne do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy i wygładziłam.
Teraz ciasto w formie nakryłam ręcznikiem i odstawiłam do ostatecznego wyrośnięcia na 2-3 godziny - u mnie chleb rósł ok. 8 godzin bo miałam chłodno w domu.
Zdobienie:
- 40 g wody
- 20 g mąki żytniej T 720
- 40 g ziaren siemienia lnianego
Piekarnik nagrzałam do 230 C i wstawiłam naczynie na parę.
Chleb wstawiłam do piekarnika, wlałam szklankę wrzącej wody do naczynia i piekłam 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 35-40 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis od Adama Piekarza [ klik ]
Przepis dołączam do Akcji Wiesi " Na zakwasie i na drożdżach
8 komentarze
Chyba też się skuszę na upieczenie takiego cuda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Koniecznie Reniu upiecz.
UsuńSzalenie apetyczny ten chlebek. Uwielbiam taki cieplutki, domowy :)
OdpowiedzUsuńTaki ciepły z masełkiem to jest to.
UsuńPiękny, apetyczny chlebek:)))) teraz tylko muszę kupić siemię mielone i na pewno będzie następnym chlebem który upiekę:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia..
Moniko wystarczy zmielić ziarna. Pochwal się jak upieczesz.
UsuńTrochę zachodu przy chlebku jest, ale warto, bo wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWart jest tego zachodu, oj wart.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.