wtorek, 8 lipca 2014

Zupa kalafiorowa z cydrem

Kalafior, pyszny i zdrowy, jedliście na surowo?
Jest pyszny i bardzo pożywny i ma całe pokłady tych dobrych dla organizmu rzeczy.
Dziś przedstawiam Wam nietypową zupę z kalafiorem ale jakże pyszną i aromatyczną.
Zapraszam serdecznie na zupę kalafiorową na cydrze.
Składniki:
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 600 ml cydru wytrawnego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietanki kremowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • świeży szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie zupy:
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Marchew pokroiłam w plasterki.
  • Rozgrzałam w rondlu masło i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
  • Dusiłam pod przykryciem przez 5 minut.
  • Potem dodałam do rondla marchew i kalafior, podlałam cydrem i zagotowałam.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowałam pod przykryciem jakieś 40 minut aż warzywa zmiękły.
  • Teraz zupę zmiksowałm na gładki krem.
  • Do garnka dodałam mleko i śmietankę i podgrzałam.
  • Podawałam w ciepłych talerzach posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  • Rada:
  • Zamiast cydru można użyć po 200 ml białego wina, wody i soku jabłkowego.
Smacznego.
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements

2 komentarze

  1. Uwielbiam kalafior i myślę, że nie długo ugotuję taką zupkę!
    Z białym wytrawnym winem, ale nie rozcienczonym sokiem i wodą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sęki w tym że jak piszesz ten sok jabłkowy rozcieńczony wodą ma oddać smak podobny do cydru a białe wytrawne wino samo tego nie odda- niestety to nie będzie ta sam zupa.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger