Jest pyszny i bardzo pożywny i ma całe pokłady tych dobrych dla organizmu rzeczy.
Dziś przedstawiam Wam nietypową zupę z kalafiorem ale jakże pyszną i aromatyczną.
Zapraszam serdecznie na zupę kalafiorową na cydrze.
Składniki:
- 25 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 500 g różyczek kalafiora
- 600 ml cydru wytrawnego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 125 ml mleka
- 125 ml śmietanki kremowej
- sól morska
- pieprz czarny
- świeży szczypiorek do dekoracji
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- Marchew pokroiłam w plasterki.
- Rozgrzałam w rondlu masło i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
- Dusiłam pod przykryciem przez 5 minut.
- Potem dodałam do rondla marchew i kalafior, podlałam cydrem i zagotowałam.
- Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowałam pod przykryciem jakieś 40 minut aż warzywa zmiękły.
- Teraz zupę zmiksowałm na gładki krem.
- Do garnka dodałam mleko i śmietankę i podgrzałam.
- Podawałam w ciepłych talerzach posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem.
- Rada:
- Zamiast cydru można użyć po 200 ml białego wina, wody i soku jabłkowego.
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements
2 komentarze
Uwielbiam kalafior i myślę, że nie długo ugotuję taką zupkę!
OdpowiedzUsuńZ białym wytrawnym winem, ale nie rozcienczonym sokiem i wodą ;)
Sęki w tym że jak piszesz ten sok jabłkowy rozcieńczony wodą ma oddać smak podobny do cydru a białe wytrawne wino samo tego nie odda- niestety to nie będzie ta sam zupa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.